Aandeel jeugd met risicoprofiel drugscrimineel grootst in Rosmolenwijk

Foto: Wikimedia / Santeri Viinamäki

In Zaanstad wonen 2030 jongeren tussen de acht en 23 jaar die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden. Het gaat om 7,1 procent van alle jongeren in de gemeente, meldt RTL Nieuws. De Rosmolenwijk kent de grootste risicofactor (13,3 procent), gevolgd door Zaandam Zuid (11,8) en Kogerveld (11,1).

Bron: RTL Nieuws

 

De onderzoeksredactie van de mediaorganisatie zette cijfers van Zicht op Ondermijning op een rij en bekeek in hoeverre jongeren overeenkomsten hebben met het profiel van drugsverdachten die in aanraking zijn geweest met de politie.

Aandacht nodig

Dat 7,1 procent van de jongeren in grote mate voldoet aan het risicoprofiel wil niet zeggen dat ze ook crimineel zijn. Wel dat ze meerdere kenmerken hebben die een verhoogd risico op drugscriminaliteit geven. Volgens criminoloog Robby Roks van de Erasmus Universiteit is veel aandacht nodig voor deze jongeren. Op de website van RTL Nieuws kunt u de score van uw eigen wijk opzoeken. Als een wijk of dorp geen of slechts enkele jongeren met een hoogrisicoprofiel heeft, is deze vanwege mogelijke herleidbaarheid uit het overzicht gehouden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen