Rapport over ronselen jeugd voor criminaliteit alarmeert DZ

Foto: Behance.net / CC0

Democratisch Zaanstad vindt het een gemiste kans dat onze gemeente niet heeft meegedaam aan een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, dat onlangs leidde tot de publicatie van het rapport Kijken met andere ogen. Dat beschrijft hoe kinderen en jongeren uit het zicht in de criminaliteit gedwongen worden.

In onze kwetsbare wijken is die ontwikkeling volgen DZ al jarenlang aan de gang. Kinderen worden er geronseld voor ondermijnende criminele activiteiten, ‘zonder eerlijke kans op een goede toekomst, ondanks het feit dat de gemeente diverse maatregelen heeft genomen (financieel, sociaal, maatschappelijk) om hieraan tegenwicht te bieden,’ schrijft de partij in schriftelijke vragen. Fractievoorzitter Juliëtte Rot kondigt daarin ook een initiatief aan voor een hernieuwde poging om kinderen ‘los te breken’ uit de klauwen van ondermijning’.

Waarom Zaanstad niet?

Rot is benieuwd naar de selectie van de gemeenten die aan het onderzoek hebben meegedaan: hebben die zich aangemeld en waarom ontbreekt Zaanstad in dit gezelschap? Hoewel de Zaanse situatie dus niet specifiek in beeld is, wil Rot toch weten of het globale beeld dat het rapport schetst door Zaanse eerstelijns professionals herkend wordt en welke conclusies en lessen het college eraan verbindt.

In totaal namen 1637 onderwijzers, jongerenwerkers, wijkagenten, leerplichtambtenaren en andere eerstelijns professionals uit Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht, Roermond, Rotterdam, Tilburg en Utrecht deel aan het onderzoek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen