Anderhalf miljoen provincie voor ‘ontstoppen’ stroomnetwerk

Foto: Pixabay / David Reed

De provincie trekt dit jaar 1,5 miljoen euro uit voor maatregelen om de grootste opstoppingen op het stroomnetwerk te verhelpen. Voor samenwerkingsverbanden is per project maximaal 250.000 euro beschikbaar voor collectieve oplossingen, voor individuele zakelijke partijen en voor bewonerscollectieven is dat 75.000 euro.

Het stroomnet in Noord-Holland is op veel plekken verstopt. Het mantra is ‘besparen, besparen, besparen’: door minder energie te gebruiken is er minder van nodig. Bedrijven in het Noordzeekanaalgebied, die samen verantwoordelijk zijn voor bijna 70 procent van de CO2-reductie, hebben dermate veel last van de problemen op het net dat ze daardoor waarschijnlijk niet hun CO2-reductiedoel van 55 procent in 2030 gaan halen. Nieuwe investeringen zijn op dit moment niet mogelijk, terwijl veel bedrijven hun bedrijfsprocessen willen verduurzamen.

Explosieve stijging gebruik

Daar hebben ze elektriciteit voor nodig in plaats van de kolen of gas die ze nu gebruiken. Tegelijkertijd kunnen in nieuwe woonwijken geen winkels en scholen of medische posten worden aangesloten vanwege de krapte. De afgelopen jaren zijn er duizenden laadpalen voor elektrische auto’s bijgekomen, huiseigenaren schakelen massaal over op warmtepompen en bedrijven elektrificeren. Maar er zit een grens aan het aanbod.

Samen met de netbeheerders TenneT en Liander gaat de provincie ‘alles op alles zetten’ om ervoor te zorgen dat het niet nog verder de spuigaten uitloopt. Liander en TenneT werken op veel plaatsen in Noord-Holland al aan uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Zo wordt het hoogspanningsnet op verschillende plekken versterkt en uitgebreid en komen er ook meer meterkastjes en kabels in wijken en op bedrijventerreinen. De belangrijkste knelpunten worden als eerste aangepakt.

Korte termijn

Ook wordt gekeken naar andere oplossingen, die op korte termijn al verlichting brengen: bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij kunnen daarvoor subsidie krijgen. Gedeputeerde Edward Stigter zegt zich te realiseren dat dit ‘een druppel op een gloeiende plaat’ is. ‘Maar wel één die werkt, en waar ook minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie voor pleit.’

Wensenlijstje

Stigter heeft voor Jetten nog weI een wensenlijstje met tien punten die nodig zijn om de alternatieve oplossingen echt werkbaar te maken. ‘Vorige week gaf de minister in een debat met de Tweede Kamer aan dat hij na de zomer de nieuwe Energiewet wil bespreken met de Kamer. Het zou ontzettend helpen als deze punten daarin mee worden genomen. Er zijn draconische maatregelen nodig om te voorkomen dat we niet nog verder vastlopen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen