Nieuwe wet maakt sneller ontruimen kraakpanden mogelijk

Foto: Publicdomainvectors.org

De gemeente wacht op toestemming van de officier van justitie om krakers uit het voormalig pand van et Nabuut aan de Parkstraat in Zaandam te zetten, zei wethouder Harrie van der Laan donderdag. Gisteren trad de Wet handhaving kraakverbod in werking, waarmee de periode tussen aankondiging en daadwerkelijke ontruiming van een gekraakt pand wordt verkort.

In plaats van een wachttijd die tot maximaal tot acht weken kon oplopen, kan er voortaan binnen drie dagen worden ontruimd. Het kraken van een huis of gebouw is al sinds 2010 verboden. Tot gisteren was het na 24 uur niet meer mogelijk om een kraker direct uit het  pand te verwijderen als die daar tegen in beroep was gegaan en de rechter nog geen uitspraak had gedaan. In geval van verdenking van kraken wordt eerst een aankondiging van de ontruiming gegeven. In veel gevallen werd door de kraker een kort geding aangespannen. Het OM én de eigenaar moesten de uitkomst daarvan eerst afwachten om vervolgens tot actie te kunnen overgaan.

Initiatiefwet VVD en CDA

De nieuwe wet brengt daar verandering in. Bij toekomstige verdenkingen kan de rechter-commissaris binnen drie dagen beslissen of er ontruimd kan worden. Daarbij worden ook de krakers gehoord. De rechter-commissaris verleent een machtiging tot ontruiming of wijst de vordering van de officier van justitie af. Door deze wetswijziging kan op bevel van de officier van justitie binnen drie dagen worden overgaan tot verwijdering van kraker(s), óók als zij in beroep gaan tegen de ontruiming.

De Wet handhaving kraakverbod is een initiatief van de VVD en het CDA. Voor al bestaande situaties zoals in de Parkstraat en het voormalige restaurant Pancho’s Cantina aan de Rozengracht verandert er niets.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen