Nationale Nachtvlindernacht op 1 en 2 juli

Foto: Wikimedia / B. Schoenmakers

De achttiende Nationale Nachtvlindernacht heeft plaats op vrijdagavond 1 en zaterdagavond 2 juli. Verspreid door het hele land zijn er dan dan excursies waarbij nachtvlinders worden gelokt met een felle lamp of met een zoet stroopje, waarna ze rustig kunnen worden bekeken. Zaankanters moeten daarvoor wel de streek uit.

Er is veel moois te zien, want juli is voor veel soorten dé nachtvlindermaand. Het is wel even geduld hebben voor de deelnemers, want de zon gaat pas iets na tienen onder. Maar dan kunnen ook meer dan 700 soorten zoals de huismoeder, grijze stipspanner, gewone worteluil, gewone stofuil en graswortelvlinder, gewone grasmot, bonte brandnetelbladroller, gevlamde bladroller, grote appelbladroller en de zilverstreep- en bleke grasmot worden gezien.

De Hoep in Castricum

Bezoekerscentrum De Hoep in het Noord-Hollands Duinreservaat in Castricum is vanaf 22:00 uur open op 1 juli om te ervaren hoe vlinders worden gelokt met twee of drie lakens en felle lampen. Ook is er een smeerronde waarbij een aantal bomen wordt ingesmeerd met lokmiddelen. Er is plek voor maximaal 30 bezoekers en opgeven kan hier. Bij een windkracht harder dan 4 of aanhoudende regen tussen 22:00 en 00:00 uur wordt de avond geannuleerd.

Eigen tuin

U kunt natuurlijk ook de nachtvlinders in uw eigen tuin bekijken als ze nectar komen drinken bij bloemen. Sommige soorten bloemen verspreiden als het donker is de heerlijkste geuren om nachtvlinders aan te trekken. Eén van de doelen van de Nationale Nachtvlindernacht is het verzamelen van waarnemingen op heel veel verschillende plekken in het land. Die waarnemingen zijn door te geven via www.telmee.nl of www.waarneming.nl.

Reacties

Cookieinstellingen