Kermis in park Zaandam al jaren zonder natuurvergunning

In het park broeden onder meer reigers.
In het park broeden onder meer reigers.
Foto: Flickr / Jac. Janssen

De kermis – met vuurwerk – in het Burgemeester In ’t Veldpark middenin het broedseizoen is natuurliefhebbers al lang een doorn in het oog, maar de Partij voor de Dieren heeft nu ontdekt dat er al sinds 2017 geen natuurvergunningen meer voor zijn aangevraagd. Daardoor zijn gevolgen voor de flora en fauna onduidelijk.

Van zaterdag 23 april tot en met donderdag 5 mei stond er weer een kermis in het Zaandamse park, waar onder meer reigerkolonies broeden. ‘Naar de raad is in het verleden – gerelateerd aan de vuurwerkvergunning – altijd gecommuniceerd dat ecologisch onderzoek had aangetoond dat deze niet verstoord werden door het vuurwerk,’ schrijft PvdD-raadslid Melchior Mattens nu in schriftelijke vragen aan het college. Door de ontbrekende aanvragen in het kader van de Wet natuurbescherming is echter de vraag waarop die stelling gebaseerd is.

Geen contacten

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord voert voor Zaanstad het beoordelen van aangevraagde natuurvergunningen uit, maar die liet de PvdD weten dat sinds een vuurwerkmelding in 2017 geen vergunningaanvragen of meldingen meer zijn geweest van de kermisorganisatie. ‘Anno 2022 is dus zowel bij de omgevingsdienst als de gemeente onbekend of er de afgelopen vijf jaar (en mogelijk veel langer) ecologisch onderzoek is gedaan naar de impact van de kermis op flora en fauna in en rond het park,’ schrijft Mattens.

Asnog onderzoek doen

Hij meent dat de huidige rol- en taakverdeling qua vergunningsverstrekking ertoe kunnen leiden dat noch de gemeente noch de omgevingsdienst bij de organisator van een grote kermis navraagt of de benodigde natuurvergunningen en -onderzoeken wel op orde zijn en stelt dat dat anders moet. Hij vraagt het college om de gang van zaken te onderzoeken en om de schade die mogelijk door de kermis is veroorzaakt in kaart te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen