Geld Oranje Fonds om buurten te laten opleven

Foto: Twitter

Het Oranje Fonds wil dit jaar een boost geven aan ondelinge contacten tussen buurtbewoners en de gevolgen van lockdowns, anderhalve meter afstand houden, gesloten buurthuizen en afgeblazen activiteiten doen wegebben. Sinds 1 juni kunnen buurtorganisaties een aanvraag voor subsidie doen. Er is in totaal zes ton beschikbaar.

De afgelopen twee jaar was elkaar ontmoeten niet meer vanzelfsprekend en hierdoor verdween ook een hoop gezelligheid in buurten en verwaterden contacten tussen buurtbewoners en tussen buurtorganisaties. Het Oranje Fonds wil de situatie van voor corona herstellen met Reuring in de buurt. Evenementenn om buurten weer in beweging te krijgen kunnen hiervoor nog tot 15 september een aanvraag indienen. Het fonds denkt bijvoorbeeld aan wijkfestivals met activiteiten op meerdere plekken of een theaterproductie op locatie voor en door buurtbewoners.

Zichtbaarheid

Het zichtbaar maken van ontmoetingen tussen buurtbewoners die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen vormt een belangrijk aandachtspunt. Uit onderzoek is gebleken dat door het zien van dit soort ontmoetingen mensen zich eerder openstellen voor contact, zeker in buurten waar mensen elkaar niet goed kennen. Ontmoetingen kunnen zichtbaar worden gemaakt via bijvoorbeeld een vlog, interviews in een lokaal medium of via berichten op Facebook.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage is het belangrijk dat het evenement nieuw is en wordt opgezet door minimaal drie organisaties of initiatieven uit de buurt. Bewoners moeten betrokken zijn bij zowel de opzet als de uitvoering. Voor deelnemers worden twee kennisdagen op touw gezet met workshops over onder meer wat wel en niet werkt bij het stimuleren van contact, de inzet van sociale media om ontmoetingen zichtbaar te maken en het betrekken van bewoners bij blijvende reuring in hun buurt. Deze kennisdagen zijn gratis en niet verplicht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen