Horizon maakt lessen in virtual reality-omgeving mogelijk

Patrick Colli in de immersive room.
Patrick Colli in de immersive room.
Foto: Kelly Klockenbrink

Het Horizon College in Purmerend heeft een noviteit in gebruik genomen die de school onderscheidt van alle MBO-opleidingen in Zaanstad (en de rest van het land): een immersive room. Die biedt veel mogelijkheden om praktijksituaties op een realistische manier te trainen in een virtual reality-omgeving.

De immersive room is voorzien van wanden met touchscreens en heeft interactief bewegend beeld op alle muren. Het Horizon College is de eerste MBO-school die een immersive room multidisciplinair inzet voor de verschillende opleidingen. Zo krijgen studenten van de ICT-opleidingen de mogelijkheid om de techniek van virtual reality onder de knie te krijgen. Studenten E-Commerce kunnen via virtual reality klanten een extra beleving aanreiken om hun producten te verkopen en bij de zorg- en beveiligingsopleidingen kan geleerd worden hoe om te gaan met stressvolle situaties.

Verrijking

Patrick Colli, manager van de ICT-opleidingen bij het Horizon College is enthousiast over de immersive room. ‘Er zijn situaties die in een klaslokaal moeilijk na te bootsen zijn. In de immersive room kunnen vrijwel alle situaties gesimuleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan onze studenten van de uniformberoepen die leren hoe je in een rampsituatie mensen moet evacueren. Of een verpleegkundige die onder druk acuut moet handelen. We kunnen met deze techniek studenten op een veel realistischer manier trainen en dat is een verrijking van het onderwijs.’

PurmerValley

De immersive room is een gezamenlijk initiatief van het Horizon College en PurmerValley. PurmerValley is het samenwerkingsverband tussen onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente Purmerend om het ICT-onderwijs te verrijken en het personeelstekort in de sector een halt toe te roepen. Met de ingebruikname van de immersive room leren ICT-studenten kennismaken met nieuwe technieken. Opleidingen worden hierdoor aantrekkelijker, met als doel dat meer jongeren voor een toekomst in de ICT kiezen.

Ook andere scholen

Niet alleen de MBO-opleidingen van het Horizon College gaan gebruikmaken van de nieuwe immersive room; ook scholen van het voortgezet onderwijs kunnen hem inzetten.Het Horizon College biedt circa 130 MBO-opleidingen aan, verdeeld over de locaties in Purmerend, Alkmaar, Heerhugowaard en Hoorn. ‘We willen zoveel mogelijk studenten kennis laten maken met deze nieuwe manier van leren’, vertelt opleidingsmanager Colli. ‘Het gebruik van de vele simulatiemogelijkheden, de betrokkenheid van onze opleidingen én het voortgezet onderwijs maken dit project uniek’.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen