Ook hier mogelijk meer coronadoden dan ‘officiële’ 210

Foto: Public Domain Pictures / Gerd Altmann

Het coronavirus heeft tot en met januari van dit jaar in Nederland het leven geëist van 40.679 mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de officiële doodsoorzaakverklaringen. Het werkelijke aantal overledenen als gevolg van Covid-19 ligt daarmee een stuk hoger dan het aantal meldingen dat het RIVM hierover krijgt.

Op het zogeheten coronadashboard van het Rijk staat het sterftecijfer op 22.324 en voor Zaanstad werden daar gisteren 210 overlijdens gemeld als gevolg van Covid-19. Registraties van de doodsoorzaak komen steevast later bij het CBS binnen dan de melding van een gemeente dat iemand is overleden. Daardoor valt van de meest recente sterftecijfers nooit precies te zeggen welke factoren daar een rol in speelden.

In mei was nog steeds sprake van oversterfte, maar in mindere mate dan in april, blijkt uit de cijfers van het statistiekbureau. Oversterfte wil zeggen dat meer mensen zijn overleden dan op basis van cijfers uit het verleden wordt verwacht. In mei overleden ongeveer 700 mensen meer. Het ging vooral om ouderen die een vorm van langdurige zorg kregen, zoals verpleeghuisbewoners.

Corona en griep

Onder de rest van de bevolking was de sterfte in mei ook relatief aan de hoge kant, maar viel het aantal overlijdens binnen de schommelingen die nu eenmaal kunnen voorkomen. In april lag het sterftecijfer aanmerkelijk hoger. Toen gingen wekelijks gemiddeld zo’n 400 mensen meer dood dan gemiddeld.

Onderzoekers hadden nog niet genoeg gegevens om dat te verklaren, maar ze vermoedden een verband met corona en de griepepidemie die toen nog heerste. Het RIVM verklaarde op 25 mei dat de griepgolf weer voorbij was. De CBS-cijfers maken nu duidelijk dat in de laatste week van mei geen sprake meer was van oversterfte. Dat was alleen in de drie weken daarvoor het geval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen