Grootschalige campus Amstelveen van de baan

De bestaande campus Uilenstede.
De bestaande campus Uilenstede.
Foto: Google / Maëleen Riochet

Het bestemmingsplan Uilenstede-Kronenburg van Amstelveen is in strijd met de Wet luchtvaart, oordeelt de Raad van State. De gemeente wil op de kantorenlocatie Kronenburg een studentencampus bouwen, maar zonder een verklaring van geen bezwaar van de minister van Infrastructuur en Waterstaat gaat dat niet. En die ontbreekt.

Zonder deze wettelijk vereiste verklaring van de minister is een groot woningbouwproject als dit niet mogelijk binnen het zogenoemde beperkingengebied rond Schiphol, aldus de uitspraak van de RvS. Daarom is het onderdeel van het bestemmingsplan dat de studentencampus mogelijk maakte vernietigd. Om het woningtekort voor studenten het hoofd te bieden, wilde de gemeente met het bestemmingsplan van de leegstaande delen van de kantoren in Kronenburg een studentencampus maken die aansluit bij de bestaande campus Uilenstede.

Minister in beroep

De minister heeft daar bezwaar tegen en ging in beroep. De nieuwe campus zou in een zone van aanvliegroutes van Schiphol komen te liggen en dat mag niet vanwege het vliegtuiglawaai. De wet schrijft voor dat alleen van de regels van het Luchthavenindelingbesluit kan worden afgeweken als de minister een verklaring afgeeft dat hij hier geen bezwaar tegen heeft. De gemeenteraad stelde het bestemmingsplan vast zonder dat de minister akkoord was. In de hele regio en ook Zaanstad zijn plannen om in het lawaaigebied rond Schiphol woningen te bouwen.

Kleine projecten

Het Luchthavenindelingbesluit is in 2018 veranderd waardoor de raad van Amstelveen meende mogelijkheden te zien om de studentencampus toch zonder een Haags stempel te kunnen bouwen. Maar volgens de RvS zijn er ‘binnen de grenzen’ van dat besluit weliswaar mogelijkheden om een uitzondering te maken op het woningbouwverbod, maar geldt dat alleen voor kleinschalige projecten en niet voor 2500 nieuwe studentenwoningen.

Het Luchthavenindelingbesluit staat verder ook nog wel toe dat gebouwen kunnen worden herbouwd of vervangen door gebouwen van gelijke aard en gelijke schaal’. Maar daar kan de gemeente zich in dit geval niet op beroepen. Er stond een onderwijsgebouw, en er komen woningen voor terug: ‘Een onderwijsfunctie is niet gelijk aan een woonfunctie.’ Er stond ook eens een woonzorgcentrum met 250 woningen dat in 2013 is gesloopt. De 950 studentenwoningen en 550 kamers die Amsteelveen op het oog had staan daarmee niet in verhouding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen