Brandbrief GGD’en over tekort aan forensische artsen

Foto: Piqsels / CC0

De forensische geneeskunde heeft haar kritische grens bereikt: het lukt niet overal meer om elke dag en ieder uur een forensisch arts of verpleegkundige beschikbaar te hebben. Dat staat in de noodkreet die 25 directeuren publieke gezondheid van onder andere de GGD Zaanstreek – Waterland naar het kabinet hebben gestuurd.

De maatschappelijke consequenties van het personeelstekort zijn groot en er is nog geen structurele oplossing, aldus de brandbrief aan de ministers van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. Op 12 mei besteedde het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan de tekorten aan forensisch artsen in ons land. Na elf jaar en tientallen onderzoeken met vergelijkbare conclusies pver een tekort aan mensen is de grens bereikt.

Uitstel met grote gevolgen

De schaarste aan forensisch artsen maakt dat werkzaamheden moeten worden uitgesteld, in de ene regio langer dan in de andere. De gevolgen daarvan zijn groot. Voor nabestaanden, voor slachtoffers, voor rechtszaken, in gevallen van kindermishandeling en seksueel misbruik en meer. En dus ook voor de politie, het openbaar ministerie of gemeenten, de opdrachtgevers van de forensisch artsen van de GGD’en.

Jaarlijks 20 miljoen nodig

De directeuren geven aan dat uitstel van een besluit over het perspectief en de benodigde structurele investering niet meer haalbaar is. Op Kamervragen antwoordde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers onlangs dat voor de versterking van de forensische geneeskund jaarlijks structureel 20 miljoen euro nodig is en dat het aan het kabinet is om hierover een definitief besluit te nemen.

Woensdag 6 april zei Justitieminister Dilan Yesilgöz-Zegerius in de Tweede Kamer dat er gezocht wordt naar geld en dat de kwestie ‘met urgentie geregelde’ moest worden. Nu, inmiddels bijna anderhalve maand later, vinden de GGD-directeuren dat verder uitstel niet meer haalbaar is

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen