Pact Poelenburg en Peldersveld zaak van lange adem

Foto: Google Street View

Het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering is in Poelenburg e n Peldersveld is de afgelopen jaren met ruim 30 procent afgenomen als gevolg van de gezamenlijke aanpak van de achterstanden in de wijken. De maatschappelijke partners van het Pact Poelenburg en Peldersveld roepen de raad op om deze lijn de komende vier jaar vast te houden.

Andere positieve effecten van het pact zijn dat de basisscholen zijn gestart met de verlengde leertijd van 2,5 uur in de week, dat ruim 150 kinderen wekelijks gebruikmaken van het aanbod van huiswerkbegeleiding en dat de samenwerking steeds meer gestalte krijgt. De komende jaren wordt bovendien gestart met de bouw van woningen en met het Huis van de Wijk dat de Poelenburcht gaat vervangen. Het is nu zaak om het momentum niet kwijt de raken, volgens het dagelijks bestuur van het pact, want de successen zijn geen garantie voor de toekomst.

Lange adem

Het bestuur roept de nieuwe gemeenteraad om de inzet voor het pact blijvend te prioriteren ‘en zo de handen ineen te slaan voor het vergroten van gelijke kansen voor de kinderen en jongeren en het verbeteren van de leefbaarheid in Poelenburg en Peldersveld’. De integrale aanpak op gebieden zoals wonen, veiligheid, onderwijs, gezondheid en integratie is een zaak van lange adem voor de coalitie van 27 partijen die met elkaar hebben afgesproken om zich 20 jaar lang maximaal in te zetten voor de twee wijken.

Pandemie

De pandemie heeft de sociale ongelijkheid in Poelenburg en Peldersveld nog zichtbaarder gemaakte, aldus het pact. Kinderen en jongeren hebben er nog altijd een forse achterstand ten opzichte van leeftijdsgenoten uit andere Zaanse wijken. ‘Ook maatschappelijke trends zoals de veranderingen in de arbeidsmarkt, de verdere digitalisering en de vergrijzing maken het voor deze inwoners in de toekomst niet makkelijker.’

Groter gebied

Via het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de gezamenlijke aanpak inmiddels uitgebreid naar Zaandam Zuid, Hoornseveld, de Rosmolenwijk en Kogerveld. ‘Deze wijken hebben vergelijkbare problematiek als de wijken Poelenburg en Peldersveld en verdienen ook deze integrale aanpak. Ook hier zien we een rol voor ons als maatschappelijke coalitie. En we zijn blij met de steun van het Rijk, waardoor we verder kunnen inzetten op drie pijlers van het pact: jeugd, participatie en armoede en fijn en veilig wonen,’ laat het dagelijks bestuur de nieuwe raad weten. ‘De pact-aanpak verdient ook in de raadsperiode 2022 – 2026 de volle aandacht. De bewoners van onze wijken verdienen het.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen