Babel blikt terug en vooruit ter gelegenheid van jubileum

Foto: Babel Zaans architectuurplatform

Architectuurplatform Babel organiseert de komende twee jaar een reeks activiteiten rond het thema 100 jaar Zaanstad (1974–2074): verleden, heden, toekomst. Op 17 mei is om 19:30 uur de aftrap in de Stoomhal in Wormer, met een tweeluik over het ontstaan en de toekomst van Zaanstad. In 2024 bestaat de gemeente Zaanstad 50 jaar.

Babel heeft al een voorprogramma met de podcasts van de serie Nooit-gebouwd Zaanstad, waarin met betrokkenen wordt gesproken over ambitieuze bouwplannen die nooit van de grond kwamen. Ook wordt de vraag hoe Zaanstad zich de komende halve eeuw zal ontwikkelen. Zo kwam historicus Hans Luiten na uitgebreid archiefonderzoek voor het boek Geschiedenis van de Zaanstreek tot ‘verrassende conclusies’ over waarom de fusie van Zaandam met de zes Zaandorpen er uiteindelijk toch kwam. Hij vertelt erover in de Stoomhal.

Vooruitblik

Stedenbouwkundige Robert ten Elsen introduceert de mogelijke thema’s voor Zaanstad in 2074, onder het motto Ons verlangen naar de toekomst. Welke grote uitdagingen en kansen komen op de inwoners en eonedernemers af als de blik gericht wordt op het mogelijke Zaanstad en onze omgeving in 2074? Welke afslagen in de planontwikkeling moeten worden voorbereid om over 50 jaar een aantrekkelijke en leefbare Zaanstreek te hebben?

Na de presentaties in de Stoomhal wordt het publiek gevraagd welke thema’s Babel zou moeten agenderen over de toekomst van Zaanstad. De bijeenkomst wordt gemodereerd door Bert Pots. Vrijblijvend aanmelden kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen