Ook hier flink deel brommers zonder verzekering de weg op

Foto: Flickr / Marco Derksen

Een snor- of bromfiets of een scooter mag alleen gebruikt worden als er een WA-verzekering voor is afgesloten, maar daar wordt nogal eens de hand mee gelicht. Verzekeraar Centraal Beheer deed er onderzoek naar en contateert dat ook in Zaanstad een flink deel van de gemotoriseerde tweewielers onverzekerd de weg op gaat. Vorig jaar was dat bij één op de 30 gecontroleerde brommers het geval.

Met een WA-verzekering is een bestuurder verzekerd als hij of zij met de bromfiets schade veroorzaakt aan (spullen van) een ander en dat is vanwege de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen een wettelijke verplichting. Met data van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Centraal Justitieel IncassoBureau, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de politie onderzocht Centraal Beheer de naleving daarvan. Het RDW controleert alle geregistreerde voertuigen jaarlijks op een WA-verzekering. Uit de cijfers van 2021 blijkt dat er toen 102.062 geregistreerde bromfietsen onverzekerd waren.

Dure les

Rijdt de eigenaar toch op een bromfiets die niet WA-verzekerd is en is er een controle, dan loopt een bekeuring al gauw op tot 370 euro. Vorig jaar werden landelijk 35.985 bromfietsers voor onverzekerd rondrijden op de bon geslingerd. Rotterdam spande daarbij met één op de achttien gecontroleerde bestuurders de kroon. Opvallend is dat Veendam, toch de vestigingsplaats van het hoofdkantoor van de RDW met één op negentien de landelijke top vijf wist te bereiken.

Diefstal

Bij de diefstal van of schade aan een onverzekerde brommer wordt niets uitbetaald. Men kan daarna nog wel een verzekering afsluiten, maar deze nieuwe polis geeft uiteraard geen recht op een vergpeding van de schade die daarvoor al is ontstaan. Met een all risk verzekering of WA + Beperkt Casc verzekert de eigenaar naast schade aan anderen ook de eigen schade door diefstal en inbraak. In 2021 werden in Zaanstad per 1000 geregistreerde scooters tien gestolen, een relatief laag aantal. In Amsterdam was dat met 28 bijna drie keer zoveel.

Opgevoerde brommers

Naast onverzekerd rijden blijft het opvoeren van brommers populair. Het CJIB kent drie soorten overschrijdingen van de maximale constructiesnelheid van 45 kilometer per uur: tot tien kilometer te hard, tussen tien en vijftien en nog harder dan vijftien kilometer extra. Boetes voor te hard rijden kunnen oplopen tot wel 250 euro. In Nederland werden jaar 9709 boetes uitgeschreven voor opgevoerde bromfietsen, waarvan 1053 in Amsterdam. In maar zestien gemeenten werden meer dan 100 brommerrijders betrapt op een opgevoerde bromfiets, en daar was Zaanstad niet bij.

Wordt met een verzekerde opgevoerde bromfiets schade veroorzaakt dan betaalt de verzekering deze schade meestal niet uit. Ook niet als de bromfietsrijder zich aan de juiste snelheid houdt. Brengt de bromfietsrijder met een opgevoerde bromfiets schade toe aan een ander, dan betaalt de bromfietsverzekering de schade aan die ander wel uit, maar kan de verzekeraar dat bedrag daarna op de bromfietrsrijder verhalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen