Foutparkeerders zorgen in jaar tijd voor ruim 4800 boetes

Foto: Twitter / Westerwatering Buurtpreventie Zaanstad

De gemeente heeft vorig jaar meer dan 1000 boetes uitgedeeld voor het verkeerd aanbieden van afval, maar dat aantal valt in het niet bij het aantal boetes voor fout parkeren: dat waren er meer dan 4800. Het jaar 2021 stond echter vooral in het teken van corona, zo blijkt uit het Jaarverslag Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH).

 

In algemene zin zorgde de epidemie voor meer werk wat betreft toezicht en handhaving op straat, vanwege het vergunnen van test- en vaccinatielocaties, het handhaven op quarantaineplichte, afspraken over demonstraties en het monitoren en voorkomen van aangekondigde rellen onder jongeren. Ook steeg het aantal meldingen over de openbare ruimte en van overlast. Veel aandacht ging ook naar overlast door woonfraude en overbewoning, de jeugd en ondermijning. In het Burgermeester in ’t Veldpark in Zaandam zijn mensen aangesproken op hun gedrag, gewaarschuwd en zonodig beboet voor zaken als wildplassen en drankgebruik. In de zomer werd intensiever gehandhaafd op de 22:00-uursmaatregel die bepaalt dat mensen na dit tijdstip niet meer in het park mogen verblijven.

 

In de wijken Poelenburg – Peldersveld, Zaandam Zuid en de Russische Buurt legde het vernieuwde team wijkgerichte overlast zo’n 900 huisbezoeken af om de feitelijke woonsituatie in kaart te brengen en ongewenste illegale toestanden tegen te gaan, ook op het gebied van toeristische verhuur. Ook was het team alert op signalen van ondermijnende activiteiten zoals witwassen, prostitutie, hennepteelt en uitbuiting.

Er zijn vorig jaar 49 omzettingsvergunningen voor woningen verleend (om kamerverhuur mogelijk te maken) en dertien geweigerd. Er werden ook 106 huisvestingsvergunningen verleend aan particulieren van zestien jaar en ouder die in Poelenburg of Peldersveld wilden gaan wonen en werd zo’n vergunning 246 gegeven aan een inwonende bewoner. Eén particulier en acht inwonenden visten naast het net. Sinds de ‘Rotterdamwet’ geldt in de twee Zaandamse wijken is een huisvestingsvergunning daar verplicht.

Fietsers

Er is door corona en ziekteverzuim vorig jaar minder toezicht gehouden op fietsen en toch werden in 2021 veel meer fietsovertredingen geconstateerd dan een jaar eerder: 6619 ten opzichte van 3404. Er stonden veel weesfietsen of fietswrakken in de stallingen. Daarnaast waren er wel meer lege fiets parkeerplekken
beschikbaar en werd de nieuwe stalling De Droogschuur. in gebruik genomen. Opvallend is dat in 2021 meer eigenaren (35 procent) hun fiets weghaalden nadat die een sticker had gekregen wegens foutparkeren. In totaal zij 667 fietsen opgehaald door de eigenaar (32 procent). De fietsen die niet werden opgehaald werden verkocht (685) of weggegeven.

Daarnaast hebben de toezichthouders ook 50 hinderlijk of gevaarlijk geparkeerde scooters weggehaald nadat die waren voorzien van een sticker. Daarvan zijn er 38 door de eigenaren opgehaald. Twaalf zijn vernietigd. In 2021 is bij de scooters ook de trend zichtbaar dat meer eigenaren (76 procent) hun scooter ophalen dan in 2020.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen