Vervoerregio vreest aanslag op OV bij wegvallen compensatie

Foto: Wikimedia / Fantaglobe11

Onder meer de Vervoerregio Amsterdam waarschuwt dat het openbaar vervoer danig zal worden uitgekleed wanneer het kabinet niet ook voor volgend jaar met geld over de brug komt om het (veel) lagere aantal passagiers te compenseren. Bussen, treinen, trams de metro en trein zullen ‘veel minder’ gaan rijden, zo wordt voorzien.

Gisteren kondigde het kabinet aan dat vervoerders het hele jaar nog aanspraak kunnen maken op een vergoeding om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De ondersteuning zou in september aflopen, maar is nu doorgetrokken tot het einde van het jaar. Voor 2023 is echter geen extra geld uitgetrokken. Volgens onder andere de provincies is dat wel echt nodig om het OV in stand te houden. Zij melden dat het aantal reizigers weliswaar weer stijgt, maar ‘de kaartverkoop komt naar verwachting pas richting 2025 weer op het oude niveau’. Geen extra geld voor volgend jaar kan leiden tot 20 à 30 procent minder OV-aanbod. Het Rijk stak de afgelopen twee jaar rond de 2,5 miljard euro en provincies en regio’s zo’n 500 miljoen euro in het in stand houden van het openbaar vervoer. ‘Dat dreigt nu weggegooid geld te worden.’

Treinen

De NS lieten gosteren al weten te verwachten ‘dat het nog jaren kan duren voordat de reizigersaantallen van voor corona terug zijn’. De spoorwegmaatschappij wil daarom in gesprek blijven met het kabinet over ‘een structurele oplossing’. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur noemde de verlenging van de coronasteun tot eind dit jaar al een ‘uitzonderlijk besluit’, aangezien er nu geen coronamaatregelen meer gelden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen