Gemiddelde huizenprijs nu gestegen naar 412.000 euro

Foto: Hoekstra en van Eck Makelaars

De gemiddelde huizenpijs in Zaanstad steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar 412.000 euro, 17,8 procent hoger dan een jaar eerder. De druk op de woningmarkt blijft hier onverminderd hoog, ervaart  regiomanager Mariëlle Zaalberg van Hoekstra en van Eck Makelaars. Landelijk was in de eerste drie maanden in doorsnee een huis 2,1 procent goedkoper dan in het voorgaande kwartaal, meldt de NVM.

Bron: Hoekstra en van Eck Makelaars

 

In Nederland werd in het eerste kwartaal gemiddeld 428.000 euro betaald voor een woning. Zaalberg ziet veel mensen een bod doen dat hoger ligt dan de vraagprijs: ‘In mijn werkgebied wordt maar liefst 89 procent van de woningen boven de prijs verkocht.’  In het eerste kwartaal werden er 182 woningen aangeboden in Zaanstad. ‘Het lage aanbod zorgt ervoor dat een woningzoeker in Zaanstad keuze heeft uit 1,4 woningen. In een evenwichtige woningmarkt ligt dit aantal tussen de vijf en tien woningen,’ aldus de makelaar. De aanhoudende schaarste is terug te zien in de verkooptijd. In Zaanstad staat een huis gemiddeld 20 dagen te koop, terwijl het landelijk gemiddelde op 36 dagen ligt.

Aanbod wel iets groter

Het aanbod te koop staande woningen in Nederland blijft laag. In het eerste kwartaal werden circa 29.000 woningen verkocht. Dat is rond negentien procent minder dan een jaar eerder. Het aanbod is ten opzichte van het vorige kwartaal wel licht gestegen, met tien procent. De druk op de woningmarkt blijft ondanks deze lichte stijging echter onverminderd hoog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen