‘Zaanse PVV-top werkt nauw samen met Rechts in Verzet’

Flyeren voor de PVV in Wormerveer.
Flyeren voor de PVV in Wormerveer.
Foto: Twitter / Zaanse PVV

‘Zo goed als de hele top’ van de kandidatenlijst van de PVV in Zaanstad zoekt actief toenadering tot extreemrechtse activisten, laat onderzoeksgroep Kafka weten. Dat is voor lokale afdelingen geen gebruikelijke werkwijze, omdat er ‘voor de partij weinig mee te winnen is en potentieel levert het een hoop gezeur op’. Maar Zaanse PVV’ers zouden nauw samenwerken met Rechts in Verzet van Hugo Kuijper.

Die splitste zich in 2017 met enkele medestanders af van het mede door hem opgerichte Pegida Nederland. RIV onderscheidde zich in de boodschap niet veel van Pegida, maar wel in ‘zeer intimiderende’ actiemethodes, aldus de antifascistische onderzoeksgroep. Zo wordt RIV in verband gebracht met een onthoofde etalagepop bij een moskee in aanbouw in Amsterdam en gingen activisten van RIV een aantal malen over de schreef met acties voor Zwarte Piet. In Zaanstad organiseerde RIV demonstraties tegen een slachthuis waar ritueel geslacht wordt en werden er spandoeken opgehangen tegen de komst van een moskee in Assendelft. Nummer vier op de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen Jaap Docter demonstreerde in 2018 in de aanloop naar het offerfeest met RIV bij het slachthuis en retweette eerder een oproep van RIV over hetzelfde slachthuis, aldus Kafka.

Kennelijk met instemming van de huidige lijsttrekker Peter van Haasen, die sinds de overstap van Homme Heida en Koert Calkhoven naar Belang van Nederland als enige PVV-raadslid over is. Docter is nu steunfractielid. Toen RIV in 2020 een petitie startte tegen ritueel slachten, was één van de 2870 handtekeningen daaronder die van de fractievoorzitter van de PVV in Zaanstad. aldus Kafka.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen