Keuze uit veertien partijen bij komende verkiezingen

Foto: Gemeente Zaanstad

Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad hebben in maart bij de raadsverkiezingen de keus uit veertien partijen. De SP komt wellicht terug in de raad en De Socialisten verdwijnen daaruit, BVNL is een nieuwkomer op de kieslijst en twee partijen die de afgelopen tijd nogal op de trom sloegen vinden we er niet op terug: de Partij voor de Minima en de Vrije Democratische Partij. Lokaal Zaans komt niet terug.

 

Het centraal stembureau hield vandaag een zitting voor onderzoek naar de ingeleverde kandidatenlijsten voor de verkiezingen, en daar bleken nogal was onzorgvuldigheden in te zitten en fouten mee te zijn gemaakt. Opmerkelijk, gezien het gegeven dat het voor alle partijen op één na geen nieuwe procedure betrof. De omissies zijn inmiddels hersteld. Een greep uit de fouten: bij GroenLinks en het CDA kwamen bij een kandidaat de handtekeningen op het legitimatiebewijs niet overeen met de instemmingsverklaring. In het laatste geval klopte ook het Burgerservicenummer op de instemmingsverklaring niet.

Belang van Nederland voerde voor Koert Calkhoven de verkeerde geboortedatum op en Democratisch Zaanstad vergat voor een kandidaat een kopie van een geldig legitimatiebewijs in te leveren. De SP liet haar  lijst niet ingeleveren door iemand die daartoe bevoegd was en bij Rosa ontbraken bij zes kandidaten de verklaringen dat zij instemmen met hun kandidaatstelling, was er twee maal ook gedoe met handtekeningen en geboortedatums, één keer met verkeerde voorletters en één keer met de voornaam in plaats van de voorletters.

 Wormerland

Gianni Hoovenstat.

 

Na het besluit om niet mee te doen als combinatie POV/VLW in Wormerland is de POV daar door betrokken inwoners benaderd die aangaven een lokale politieke partij van grote toegevoegde waarde te vinden. Het verzoek was om de deur niet geheel dicht te gooien maar op een kier te laten.

Dit heeft er in de afgelopen weken toe geleid dat Gianni Hoovenstat (23) zich als nieuwe lijsttrekker heeft gemeld en dat de lijst kon worden gevuld met nieuwe en zittende kandidaten. De Partij voor Ouderen en Veiligheid zal daardoor toch nog meedoen aan de raadsverkiezingen in onze buurgemeente. Vrijdag houdt de kiesraad daar vanaf 10:00 uur een openbare zitting waarop de deelname van de POV officieel bekend wordt gemaakt en ook de lijstnummers van de deelnemende partijen.

De VLW/POV was met vijf raadsleden de grootste partij in de raad van Wormerland, meaar opereerde wel vanuit de oppositie. De negen kandidaten van de POV zijn ditmaal:

  1. Gianni Hoovenstat;
  2. Maarten Haalboom;
  3. Alie Smit-de Ridder;
  4. Jacco Hendriks;
  5. Klaas Luttik;
  6. Carmen Ton-Betjes;
  7. Willem Wijtvliet;
  8. Koen Haalboom;
  9. Dennis de Boer.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen