‘Tientallen mensen’ vanwege corona naar Bureau Discriminatiezaken

Foto: Pixabay / John Hain

Het aantal meldingen dat het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland vorig jaar in behandeling heeft genomen is voor het vierde jaar op rij gestegen. Het waren er 186, tegen 158 een jaar eerder. Net als in 2020 had de coronacrisis een grote impact op het aantal meldingen.

Waar in 2020 een flinke piek ontstond als gevolg van het door Radio 10 uitgezonden Coronalied (47 extra meldingen) dat beledigend was voor mensen met een Aziatische achtergrond, daar klaagden in 2021 tientallen mensen over de door de overheden afgekondigde coronamaatregelen. Ze voelden zich als ongevaccineerden of weigeraars van een QR-code buitengesloten. Slechts één keer in het 25-jarig bestaan van het Bureau Discriminatiezaken en van haar voorloper SMDZ lag het aantal meldingen hoger dan vorig jaar: in 2014 nam het aantal klachten toe tot ruim 200, als gevolg van een groot aantal ingediende bezwaren tegen de ‘minder, minder’-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, zo is te lezen in de net uitgekomen nieuwsbrief van het BD.

Complottheorieën

De coronacrisis was ook op andere manieren van invloed, zag het bureau. ‘Social media wemelden van de antisemitische complottheorieën, veelal afkomstig van vaccinatieweigeraars en/of anti-corona-activisten. Relatief veel van deze theorieën kwamen uit extreemrechtse hoek. Het BD nam ook enkele klachten in behandeling over Forum voor Democratie, waarvan diverse vertegenwoordigers zich antisemitisch of anderszins discriminerend uitlieten. Opvallend is verder de constante stijging van het aantal meldingen in de voorgaande vier jaren bij de discriminatiegrond ‘ras/herkomst/kleur’. Het blijft daarmee, zoals elk jaar, verreweg de meest voorkomende meldingsgrond.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen