Motie om subsidiëring feesten met zwarte Pieten te verbieden

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Rosa, Denk, GroenLinks, de PvdA, De Socialisten en de Partij voor de Dieren komen met een motie om te voorkomen dat er dit jaar opnieuw subsidie gaat naar Sinterklaascomités die weigeren zwarte Piet persona non grata te verklaren.

Het college mag wat hen betreft ‘op geen enkele manier, direct dan wel indirect, in subsidiërende dan wel faciliterende zin, op zowel gemeentelijk als wijkniveau bijdragen aan de instandhouding van traditionele zwarte Pieten die niet voldoen aan de richtlijnen en aanbevelingen van de Kinderombudsman en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens’. Uitingen van racisme en discriminatie zijn geen debatpunt en laten zich daarmee niet ‘oplossen’ via de weg van de geleidelijkheid, aldus de zes partijen. Burgemeester Jan Hamming is er juist een voorstander van om de maatschappelijke dialoog leidend te laten zijn in het streven naar concensus over een inclusief Sinterklaasfeest.

Nu al mogelijk

De coalitiepartijen Rosa, PvdA en GroeneLinks en de oppositiepartijen Denk, De Socialisten en de PvdD zien meer in dwang: in hun motie eisen ze dat ‘alles op alles’ wordt gezet om intochtcomités, winkeliersverenigingen en andere organisatoren van Sinterklaasactiviteiten over te laten stappen op ‘een inclusieve viering die veilig is voor alle kinderen’. Dat kan op grond van de Algemene Subsidieverordening Zaanstad 2018, die aangeeft dat het college een subsidie kan weigeren wanneer de activiteit in kwestie ‘geen invulling geeft aan de doelstellingen of het beleid van de gemeente’.

Voorbeelden

De Kinderombudsman stelt ‘dat zwarte Piet zodanig moet worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest’ en dat deze figuur moet worden ontdaan van ‘discriminerende en stereotyperende kenmerken’. Het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens raadt aan om hem  zo aan te passen dat ‘associaties met raskenmerken en een klassiek negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur niet meer kunnen opkomen’. Gemeenten als Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Breda stellen de afwezigheid van de traditionele zwarte Piet inmiddels al als voorwaarde voor subsidieverlening. Zaanstad stelt geen eisen aan het voorkomen van de knechten van de Sint.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen