In Noord 660 zieke en dode bomen weg en vervangen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Tijdens de jaarlijkse boomveiligheidscontrole hebben deskundigen vorig jaar gekeken naar de gezondheid van de bomen in Zaanstad Noord: in Krommenie, Wormerveer, Westzaan en Assendelft. Hieruit blijkt dat er veel dode en zieke bomen staan, aldus de gemeente. Om de vier jaar is een ander deel van Zaanstad aan de beurt voor de controle, die ditmaal een einde maakt aan 660 bomen.

De plek waar een boom is geplant is letterlijk van levensbelang, maar dat is in het verleden vaak over het hoofd gezien. Daardoor staan bomen nu ‘klem’ in de stoep of tussen ondergrondse kabels en leidingen. Ook staan bomen van dezelfde soort vaak te dicht bij elkaar, wat ze kwetsbaarder maakt voor ziekten en plagen. In Noord is ‘een flinke inhaalslag te maken’ en om onveilige situaties te voorkomen zullen veel bomen gekapt gaan worden. Een aantal bomen is dood, andere zijn ziek, vaak door zwammen. De dode exemplaren worden meteen verwijderd. Bomen die in de weg of de stoep staan worden niet tot de grond toe afgezaagd, maar er blijft een stronk van ongeveer een meter staan zodat niemand erover struikelt. In het voorjaar wordt de hele stronk met wortelkluit en al weggehaald.

Vervanging

Voor elke dode en zieke boom wordt een nieuwe terug geplant. Dat kan soms niet op dezelfde plek en in dat geval wordt een geschikte plek in de buurt gezocht. ‘Tegenwoordig maken we een boomplaats wel acht tot 20 kubieke meter groot. Waar dat kan, planten we wat grotere bomen. Ook planten we verschillende soorten zodat ziekten en plagen minder kans krijgen,’ aldus de gemeente.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen