Culturele sector naar de rechter vanwege verlengde sluiting

Foto: Public Domain Vectors

De cultuursector bereidt een kort geding of een procedure tegen de Staat voor omdat winkels wel weer open mogen, maar musea niet. Dat bevestigt voorzitter van de Taskforce culturele en creatieve sector Jan Zoet na berichtgeving van het FD.

‘Er wordt inderdaad onderzocht of dit mogelijk en kansrijk is,’ zegt Zoet desgevraagd. Bij de Taskforce zijn in totaal 111 culturele organisaties aangesloten. Vrijdagavond kondigden premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan dat winkels hun deuren weer mogen openen, maar culturele instellingen zoals theaters en musea voorlopig nog niet. Dat is volgens Zoet niet langer uit te leggen: ‘Er zijn 85.000 winkels en 450 musea. Waarom mogen die laatste niet als doorstroomlocatie open zijn?’ Onder andere in het Zaantheater is woensdagmiddag een protest tegen de verlengde sluiting.

Succesvol in België

In België spande de Liga voor de Mensenrechten, een onafhankelijke Belgische stichting die zich inzet voor de rechten van het individu of van de gemeenschap vorig jaar al een kort geding aan. De rechtbank oordeelde toen dat de Belgische Staat binnen 30 dagen een eind moest maken aan de coronamaatregelen. Het verschil met Nederland is dat de horeca in België toen wel open was.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen