Betere waterkwaliteit komende jaren prioriteit waterschap

Foto: HHNK / Nico Jaarsma

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is gisteren akkoord gegaan met maatregelen voor het verbeteren van de waterkwaliteit. In de komende zes jaar ligt de focus op kwaliteitsverbetering in kansrijke gebieden en op het vergroten van de biodiversiteit.

Hoogheemraad Siem Jan Schenk, portefeuillehouder Integraal Waterbeheer wijst erop dat er de afgelopen tientallen jaren samen met de landbouw, gemeenten, de provincie en andere organisaties al veel aan gedaan is. ‘Maar er is ook nog veel te doen. Problemen met waterkwaliteit zijn complex en over langere tijd ontstaan. Dat los je niet in een paar jaar op. We hebben nu een goed beeld van de situatie en zien waar nog verbetering mogelijk is. Dat heeft geleid tot meer realistische doelen.’ Er is bijna 25 miljoen gemoeid met het programma.

Uitgeesterpolder

Eén van de kansrijke gebieden is de Uitgeester- en Heemskerkerbroekpolder. In een pilot gaat het hoogheemraadschap daar met de provincie, de landbouw, terreinbeheerders, gemeenten en inwoners aan de slag om het oppervlaktewater gezond te maken. Er is voor dit gebied gekozen omdat de kansen goed lijken om met name fosfaat in het water te verminderen en de inrichting en beheer van het water natuurvriendelijker te maken.

Het gebied bestaat uit een tuinbouwgebied, een stedelijk gebied en een weidegebied, met elk hun eigen kansen hebben en aanpak. Maatregelen die het schap de komende jaren voortzet zijn onder andere het aanleggen van vismigratievoorzieningen en natuurvriendelijke oevers, het Landbouwportaal Noord-Holland en flexibel waterpeilbeheer. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen