Overdracht beheer Wilhelminasluis aan gemeente vertraagd

Foto: Google Street View

Zaanstad en de provincie hebben meer tijd nodig om de overdracht van het beheer van de Wilhelminasluis te regelen. Dat moet van Haarlem naar de gemeente gaan, nu het Zaandamse sluiscomplex – met de Beatrix- en de Wilhelminabrug en de Wilhelminasluis – na de renovatie technisch gezien meer dan ooit één verstrengeld geheel is. De sluis blijft van de provincie.

De renovatie is nagenoeg afgerond, op een paar punten na zoals het wegnemen van storingen, aanpassingen om de beeldkwaliteit van de camera’s in de sluis te verbeteren, een goede overdracht van het technisch dossier en het al dan niet aanbrengen van extra bescherming op de kadeschorten in de sluis. Aannemer Heijmans heeft een nazorgtermijn van een jaar die op 8 januari afloopt, maar de overdracht van het beheer en het onderhoud is voor die tijd niet meer te regelen. Heijmans zal daarom worden gevraagd er nog zes maanden aan vast te knopen. Gelet op het regionale belang van de vaarweg voor de scheepvaart is het wenselijk dat de provincie eigenaar blijft van de Wilhelminasluis.

Goedkoper, overzichtelijker en veiliger

Omdat de bruggen eigendom zijn van Zaanstad betekent dit dat er doorlopend afgestemd moet worden bij werkzaamheden of bij onvoorziene omstandigheden. Wanneer het beheer en het onderhoud in één hand komt scheelt dat tijd en dus geld en het bevordert bovendien de veiligheid, zowel op het water als op de weg. Zaanstad bedient nu al zowel de sluis als de beide bruggen vanuit de Centrale Bedienpost in Zaandam.

Instandhoudingsplan

De sluis kan niet functioneren zonder de bruggen en dit geldt omgekeerd ook zo. Zaanstad heeft een direct belang bij zowel de doorvaart van de scheepvaart als de oversteek van de Zaan door alle weggebruikers. Voor de provincie speelt vooral het vaarwegbelang, omdat de Zaan onderdeel is van het basisnet voor de beroepsvaart in Noord-Holland. Ten behoeve van het beheer en het onderhoud van de Wilhelminasluis is in opdracht van de provincie een instandhoudingsplan opgesteld door Heijmans, dat door de gemeente is beoordeeld. Dat geeft een beeld van de beheer- en onderhoudsinspanningen, zowel op de korte als ook op de middellange en lange termijn.

Planning voor 99 jaar

Het instandhoudingsplan heeft een reikwijdte van 99 jaar, omdat de ‘nieuwe’ Wilhelminasluis een eeuw mee moet gaan. Met de provincie kan gesproken worden over samenwerking op het gebied van beheer en onderhoud voor kortere periodes. Deze termijnen kunnen dan telkens verlengd worden, waarbij elke keer afspraken worden gemaakt over de onderhoudsbehoefte van de volgende periode en de wijze waarop indexering gaat plaatsvinden.

Het nadeel is dat de samenwerkingsovereenkomst periodiek opnieuw moet worden aangegaan, wat tijd en moeite vraagt. Het voordeel is dat het financiële risico voor de gemeente veel kleiner is. Ook andere varianten in de samenwerking zijn nog mogelijk, waarbij het instandhoudingsplan als uitgangspunt wordt gehanteerd en er wordt afgerekend op het wekelijke prijspeil.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen