Pleidooi voor behoud losloopgebied Saendelft West

Foto: Presentatie losloopgebied Saendelft West

Het losloopgebied Saendelft West is niet alleen een zegen voor de honden in de wijk, maar ook voor de bewoners. Sinds de Overhoeken intensief gebruikt wordt als buurtpark zijn er allerlei initiatieven ontstaan die de cohesie en de saamhorigheid in de wijk bevorderen. Maar het losloopgebied langs de Noorderveenweg moet weer plaatsmaken – voor woningen.

Er zijn maar weinig plekken in de Zaanstreek waar honden volledig los mogen en kunnen lopen en de huidige uitrenzones zijn geen geschikte plek voor bange of verlegen honden, aldus de door 683 mensen ondertekende petitie voor het behoud van het gebied. Na zo’n vijftien jaar braak te hebben gelegen na het vertrek van basisschool De Meander is er een uniek natuurgebied ontstaan, dat bijvoorbeeld ook een grote aantrekkingskracht uitoefent op veel oudere kinderen uit de wijk die er een avontuurlijke speelplek vinden.

Projectontwikkelaar GEM

De grond waar buurtbewoners zich nu sterk voor maken is eigendom van projectontwikkelaar GEM, die het terrein in bezit kreeg als ruilmiddel voor de afgeketste woningbouw op de Forbostrook. Vanwege de wooncrisis wil de ontwikkelaar er nu eerder gaan bouwen dan oorspronkelijk was voorzien, wat een enorme tegenvaller is voor de gebruikers van het park annex losloopgebied. Zij hopen er nog lang gebruik van te kunnen maken in een dorp dat smacht naar een groene zone, hield mede-initiatiefneemster en Marion Donker de raad gisteravond voor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen