Meer capaciteit in ZMC nodig voor patiënten met Covid-19

Foto: Google / Terry Pluim

In ruim één op de drie ziekenhuizen (25) wordt geen planbare zorg zoals knie- en heupoperaties meer verleend. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit. In het ZMC wordt de capaciteit in de kliniek en op de IC uitgebreid voor coronapatiënten, ten koste van de reguliere zorg.

In het Zaans Medisch Centrum werden gisteren negentien patiënten met Covid-19 verpleegd en dat worden er mogelijk nog meer. ‘Het is noodzakelijk om personeel hiervoor vrij te spelen om zowel de medische als verpleegkundige zorg te ondersteunen. Dit is alleen haalbaar als we reguliere zorg afbouwen. U krijgt van ons persoonlijk bericht als een afspraak met ons niet door kan gaan,’ laat het ziekenhuis patiënten weten.

Code zwart voorkomen

De aanpassingen die het Zaandamse ziekenhuis doorvoert passen bij de afgelopen vrijdag afgekondigde fase 2D. Die houdt in dat in het hele land de zorgcontinuïteit in gevaar is en dat extra maatregelen nodig zijn. De afspraak is dat alle ziekenhuizen de reguliere zorg afschalen. Landelijk wordt zoveel mogelijk gestuurd op het spreiden van patiënten. Het doel is dat alle ziekenhuizen de patiënten met een acute en urgente zorgvraag kunnen blijven behandelen en dat fase 3, in de volksmond immers vooral bekend als ‘code zwart’ voorkomen wordt.

Richting 3000 patiënten

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vandaag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen winter. Die piek was op 5 januari, met 2890 patiënten. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers voorspelde gisteren dat het aantal opgenomen patiënten deze week richting de 3000 gaat. Op de verpleegafdelingen liggen nu 2250 coronapatiënten, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 41 meer dan maandag. Op de Intensive Cares nam het aantal mensen met corona toe met 32 tot 595.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen