Anderhalve meter afstand vanaf morgen weer verplichting

Foto: Wikimedia / Hanno Lans

De basisregel om anderhalve meter afstand te bewaren maakt een comeback. Dit was al een dringend advies, maar is vanaf morgen – 24 november – weer verplicht. Dit betekent dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren hierop kunnen handhaven. Een boete kost de overtreder 95 euro.

Iedereen van achttien jaar en ouder houdt verplicht afstand, behalve als zij op één adres wonen. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor plekken waarvoor een coronapas nodig is of in situaties waarin afstand houden niet goed kan. Soms is het dragen van een mondkapje verplicht, of gelden andere aanvullende maatregelen. Ondernemers en beheerders van publieke ruimten moeten ervoor zorgen dat bezoekers anderhalve meter afstand kúnnen houden van elkaar. Hiervoor zijn door de verschillende brancheorganisaties protocollen opgesteld.

Blijf de basisregels volgen

Naast het belang van voldoende afstand houden tot elkaar benadrukt het kabinet dat het belangrijk is om eveneens de andere basisregels te volgen. Dat geldt ook voor gevaccineerden. Dit betekent vaak handen wassen, testen en thuisblijven bij klachten en zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes.

Reacties