‘Huurders ZVH nooit officieel geïnformeerd over sloop woningen’

Foto: Piqsels / CC0

De huurders van Opportunity Vastgoed (het vroegere Accres Real Estate) in de Zaandamse Peperstraat slaan al maanden luid op de trom, maar rond de bewoners van  het eveneens te slopen blok van ZVH bleef het stil. Democratisch Zaanstad wil weten of het klopt dat zij nog niet eens officieel geïnformeerd zijn over de plannen.

Via technische vragen wil fractievoorzitter Juliëtte Rot van de gemeente aan de weet komen hoe de zaak er voor staat. Als huurders van een corporatie hebben deze bewoners – inclusief de scheefwoners – allemaal recht op stadsvernieuwingsurgentie en dus speelt de angst om door de voorgenomen sloop straks op straat te staan er niet.  Maar DZ heeft wel andere vragen. Is er al overeenstemming bereikt over de voortgang van de plannen, doet ZVH nog steeds mee aan de herstructurering van de Peperstraat, welke afspraken zijn er gemaakt tussen de corporatie en de ontwikkelaars Breevast en Opportunity en wanneer staat de ZVH-flat op de nominatie om te worden gesloopt?

Participatie

DZ heeft begrepen dat de huurders van ZVH nog geïnformeerd moeten worden over de sloop, maar dat de eerste bijeenkomst op 23 november door hun huisbaas is geannuleerd vanwege de coronamaatregelen? ‘Deze huurders hebben dus ook niet geparticipeerd in de plannen,’ constateert Rot. Voor die participatie is ZVH verantwoordelijk, net zoals Opportunity dat was voor de particuliere huurders. Dat laatste traject werd echter een fiasco, en nog steeds is er geen overeenstemming met de huurders over de inrichting van het proces. En dat terwijl de gemeenteraad donderdag een al besluit moet nemen over de sloop.

Onteigening

Er is daarnaast nog een huiseigenaar die al twee jaar onderhandelt met Breevast over het onteigenen van haar huis. Een procedure die volgens Rot nog jaren kan voortsudderen en mogelijk invloed kan hebben op de planning van de sloop en nieuwbouw. Zij wil daarom horen of de gemeente zicht heeft op deze complicerende factor en zo ja, wat dan de stand van zaken is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen