Edam-Volendam schaft vooraf scheiden van plastic en blikjes af

Foto: Huisvuilcentrale Alkmaar

Terwijl in Wormerland de afvalcontainers voor plastic glimmend nieuw op de erven staan en het nog steeds niet duidelijk is wanneer ze in Zaanstad zullen worden uitgedeeld, schaft Edam-Volendam het gescheiden inzamelen van glas, metaal en drankenverpakkingen helemaal af.

Eind december stopt Edam-Volendam met het apart inzamelen van plastic verpakkingsmateriaal omdat er wordt overgestapt op een nascheidingsinstallatie. Het thuis scheiden van het overige afval, zoals groente-, fruit- en tuinafval, papier en karton, glas en textiel blijft heel belangrijk, drukt de gemeente de inwoners op het hart.

In Westfriesland maken alle gemeenten inmiddels gebruik van de container met het oranje deksel die Zaanstad ook wil invoeren om plastic, blikjes en drankenverpakkingen gescheiden op te halen. Veel inwoners waren niet blij met de invoering van een derde container, waardoor de ophaalfrequentie van de grijze bak voor restafval werd teruggebracht tot eens in de vier weken.

Verzamelcontainers voor restafval

Zeker in de warme zomermaanden leidde dit tot overlast met onder andere klachten over maden en stank. In Zaanstad komen op strategische plekken verzamelcontainers voor het restafval, waar mensen op elk gewenst moment hun zakken in kwijt kunnen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen