Eén van de wreedste mensensmokkelaars op opsporingslijst

Foto: Politie.nl

Eén van de meest beruchte en wreedste mensensmokkelaars ter wereld is vandaag op de Nationale Opsporingslijst geplaatst: de Eritreeër Kidane Zekarias Habtemariam (37). Hij wordt gezocht in een groot internationaal onderzoek naar migratiecriminaliteit dat vanuit Nederland loopt.

Kidane staat aan het hoofd van een kamp in Libië waar duizenden migranten verblijven. Hij wordt verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie die over de rug van migranten zoveel mogelijk geld verdient. Zijn slachtoffers krijgen onder meer te maken met zware mishandelingen, ontvoering, verkrachtingen en vrijheidsberoving.  Velen overleefden de reis naar Europa niet en ook als zijn slachtoffers wel in Nederland aankomen, perst hij ze af door ze geld te laten betalen voor een volgend familielid dat onderweg is naar Europa.

Spoorloos

Kidane is eerder dit jaar ontsnapt uit een rechtbank in Ethiopië. Sindsdien is hij spoorloos. De politie wil weten waar hij is. Een deel van de Eritreeërs in Nederland heeft tijdens hun reis met de praktijken van Kidane te maken gehad. Waarschijnlijk zijn er mensen binnen de Eritrese gemeenschap met informatie over zijn huidige verblijfplaats. Met een speciaal filmpje in de Eritrese taal Tigrinya probeert het onderzoeksteam hen te bereiken. Opsporing Verzocht besteedt vanavond op de televisie aandacht aan de voortvluchtige.

https://twitter.com/opsporing_tv/status/1450447023736512513

Speciaal voor Eritreeërs is er een telefoonnummer waar zij via WhatsApp of Viber messenger veilig, gratis en vertrouwelijk een gesproken bericht naartoe kunnen sturen: +31 6 57 72 55 80. Dat kan ook in het Tigrinya. Ook kunnen ze informatie over de verblijfplaats van Kidane mailen naar de Koninklijke Marechaussee of het digitale tipformulier van de politie gebruiken. Iedereen die omgaat met mensen uit Eritrea kan helpen. Wijs hen erop dat Kidane wordt gezocht en dat het belangrijk is voor de opsporing en berechting dat mensen hun informatie delen met de politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen