Plan voor zebra tussen Gracht en Hermitage weggestemd

Een raadsmeerderheid wil geen zebrapad op het Rustenburg.
Een raadsmeerderheid wil geen zebrapad op het Rustenburg.
Foto: Google Street View

‘De Fietsersbond gaat voor de belangen van de fietsers, wij voor die van alle inwoners.’ Dat zei wethouder Gerard Slegers afgelopen week over de kritiek van de bond op het plan voor een achttien meter breed zebrapad tussen de Gracht en Hermitage. Het weerhield een raadsmeerderheid er niet van het voorstel weg te stemmen.

Slegers had met verbazing kennis genomen van de motie die daarover was ingediend, gezien zijn overtuiging dat de zebra deze lastige kruising met heel veel overstekende voetgangers veiliger maakt. Er lag ook al circa 13.000 euro van het Rijk klaar voor de uitvoering. Maar de PvdA, D66, de ChristenUnie, Rosa, de SP, het CDA, Denk, de Partij voor de Dieren en GroenLinks verwezen het voorstel naar de prullenbak. De Fietsersbond had ‘stappen’ in het vooruitzicht gesteld als de oversteek er zou komen.

Geen stoplichten

Een zebra vergroot het gevaar dat overstekende voetgangers zich als blinde paarden op het pad storten, was het beeld dat de tegenstanders schetsten. Het pad niet aanleggen vergroot daarentegen de kans dat mensen die onbekend zijn met de situatie ter plekke zich niet realisren dat het voetgangersgebied opeens wordt gekruist door (brom)fietsers en autp’s, is een tegenargument. ‘Op een zebrapad moet je altijd uitkijken: daar néém je geen voorrang, maar daar kríjg je voorrang,’ stelde de wethouder. Het mocht niet baten. Een verkeerslicht ter plekke is niet overwogen, vertelde hij VVD’er Tjeerd Rienstra nog.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen