Vluchteling uit Soedan doet nu research naar chronische leukemie

Mohammed Nuru.
Foto: YouTube / UAF

Zaandammer Mohammed Nuru (37) is één van de zes genomineerden voor de UAF-Award, een prijs die symbool staat voor de inzet en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die in ons land (opnieuw) hun toekomst vormgeven.

De genomineerden onderscheiden zich door hun studie- en werkprestaties en door hun inzet voor de samenleving. Nuru vluchtte uit Eritrea en is sinds 2013 in Nederland. In Soedan studeerde hij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en eenmaal hier koos hij voor Biomedische research bij hogeschool InHolland. Nu doet hij onderzoek naar chronische leukemie bij het VU Medisch Centrum en droomt hij ervan om te promoveren in immunologie. Nuru is al van jongs af aan geïntrigeerd door de werking van het menselijk lichaam.

Écht werk doen

‘Biologie was mijn favoriete vak op de middelbare school in Soedan, het land waar mijn familie naartoe vluchtte toen ik nog een baby was.’ Als volwassene moest hij opnieuw vluchten voor de oorlog. ‘Als vluchteling krijg je een uitkering, maar ik wilde werken zodat ik mijzelf kan onderhouden en mijn familie kan helpen. En dan bedoel ik niet werken in een restaurant of wasserij, werk dat ik ook heb gedaan. Nee, echt werk, werk dat bij mij past, in een laboratorium het liefst,’ zegt hij op de website van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Daar kunt u ook uw stem uitbrengen op de man of vrouw die volgens u de Award het meest verdient.

Reacties