Alexander Broussard mixt ‘privé concerten’ door reguliere optredens

Foto: Facebook

De Zaanse zanger Alexander Broussard heeft ‘een alternatief’ voor mensen die afzien van concerten vanwege de verplichte QR-code: hij wil ‘privé concerten’ gaan geven zonder kaartverkoop, maar met het verzoek om een vrijwillige bijdrage. Daarnaast blijft hij reguliere optredens verzorgen mét coronapas.

De Zaankanter van de Billy Joel Experience is een fel tegenstander van ‘de CoronaCheck als pressiemiddel voor vaccinatie’, maar is ook pragmatisch: hij is in de coronamaanden veel geld misgelopen – naar eigen zeggen twee ton – en dus past hij zich aan de ‘gruwelmaatregel’ aan. ‘Nadat het mij en mijn collega’s anderhalf jaar zonder enige steun van de overheid nagenoeg onmogelijk is gemaakt om een fatsoenlijk inkomen te genereren lopen we allemaal op ons tandvlees. Musici, boekers, technici… De hele sector die voor een enorm deel bestaat uit niet gesteunde ZZP’ers,’ schrijft Broussard op Facebook.

Maximaal 50 ‘genodigden’

En dus heeft hij bedacht om al die zelfstandigen zonder personeel in de muziekwereld die net weer aan het werk kunnen te steunen door risicovolle miniconcerten op touw te zetten voor ongevaccineerde en ongeteste bezoekers. Dat zou kunnen voor groepen tot een man of 50, aldus Broussard, waarna hij zich een volgende avond weer gaat ‘vastklampen aan de perverse strohalm die ons geboden wordt’ in theaters en op andere podia die met de QR-code werken.

‘Volkomen legaal’

‘Niet meewerken aan deze verhulde vorm van chantage en daarmee tientallen naaste collega’s en vrienden wéér inkomen ontnemen, theaters beletten omzet te maken waar ze dit keer niet voor gecompenseerd worden én een enorme groep welwillende bezoekers de mogelijkheid ontnemen om kunst en cultuur in leven te houden’ is niet de keuze die hij wil maken, laat Broussard weten. Hij heeft daarom ‘andermaal zijn creativiteit aangesproken’ en kwam uit op ‘privé bijeenkomsten’. ‘Volkomen legaal.’

Belangstelling peilen

Om de animo te peilen is een platform opgezet waar mensen zich kunnen aanmelden en ruimte ter beschikking kunnen stellen. ‘Wanneer er in een bepaalde regio genoeg aanmeldingen zijn, organiseren we een muzikale privé bijeenkomst, een soloconcert van een artiest bij wijze van verjaardagspartijtje in die regio en nodigen we die mensen uit.’ Dat dit voor de artiesten geen vetpot zal zijn neemt Broussard voor lief. ‘Maar ik verzeker jullie dat er niet één artiest is die niet dolgraag voor iederéén wil spelen, zonder ongelijke behandeling, en we nemen die bijkomstigheid dan dus gewoon op de koop toe.’

Twee optredens volgeboekt

De eerste twee concerten van de Zaankanter waren in no time volgeboekt, aldus de Facebook-pagina Parallel Concerts die voor het initiatief in het leven is geroepen. Broussard blijft daarbij wel voorzichtig om zijn initiatief niet in de beginfase al om zeep te helpen: alle concerten zullen ‘volgens de regels’ verlopen en dus voor 22:00 uur afgelopen zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen