Industrie in potentie goed voor verwarmen héél veel huizen

Foto: Google Street View

Met de restwarmte die de Noord-Hollandse industrie loost en uitstoot kunnen in potentie bijna twee miljoen woningen worden verwarmd. Dat is de uitkomst van onderzoek van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in opdracht van de provincie.

Het onderzoek geeft een eerste indicatie van hoeveel warmte er in Noord-Holland nu nog via industriële schoorstenen de lucht in gaat en hoeveel warmte er via het koelwater op het oppervlaktewater wordt geloosd. Met deze gegevens kunnen gemeenten en warmtebedrijven hun plannen voor nuttig hergebruik van restwarmte verder vormgeven.  In het kader van de energietransitie moet de warmtevoorziening in de bebouwde omgeving worden verduurzaamd. Vanaf 2030 moet de helft van de woningen van het gas af zijn en dus op een andere manier verwarmd worden.

Altijd warmte over

Gedeputeerde van Klimaat en Energie Edward Stigter voorziet een grote rol voor de industrie. ‘Restwarmte van de industrie kan daar absoluut aan bijdragen. Tegelijkertijd willen we de industrie zelf verduurzamen. Dit betekent dat er in de toekomst minder restwarmte overblijft. Maar er zal altijd energie nodig blijven bij industriële processen, en dus warmte overblijven die we elders kunnen inzetten. Dat is en blijft een win-win situatie voor inwoners én de industrie.’

Bij het opwekken van schone energie zal ook restwarmte ontstaan. Zoals bijvoorbeeld in toekomstige fabrieken voor waterstof en bij de productie van synthetische brandstoffen. Ook datacenters zijn mogelijk bronnen van warmte voor een warmtenet. De industrie in het Noordzeekanaalgebied neemt deze ontwikkelingen mee in haar klimaatambities, beschreven in de Cluster Energie Strategie NZKG.

Alle relevante bedrijven in beeld

Er zijn 65 bedrijven in onder meer de energiesector, de chemische- en voedselindustrie en afvalverwerkende bedrijven zijn meegenomen in het onderzoek van de omgevingsdienst. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de potentiële restwarmte. Hiermee zijn dus nagenoeg alle relevante industriële bedrijven in Noord-Holland in beeld. Of de warmte daadwerkelijk gebruikt kan worden voor verwarming van woningen is afhankelijk van onder meer de temperatuur en de afstand tot een warmtenet.

Wetswijziging

Op dit moment mag de industrie nog een geld vragen voor de warmte die een energiebedrijf komt ophalen, maar daar komt in 2022 verandering in. Dan treedt de Wet collectieve warmtevoorziening in werking en moeten producenten restwarmte gratis beschikbaar stellen aan energiebedrijven. Daarmee stimuleert het wetsvoorstel het nuttig gebruik van restwarmte in de b  ebouwde omgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen