Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin om inspiratie op te doen

Foto: Gemeente Zaanstad

Een goed voorbeeld doet goed volgen, wil een aloude volkswijsheid en met dat in het achterhoofd heeft de gemeente een openbare klimaatvriendelijke tuin aangelegd in de Slachthuisstraat in Zaandam. Dat gebeurde al in het najaar van 2019, maar in verband met corona is de feestelijke opening steeds uitgesteld. Donderdag is het dan zover.

In de Levende Tuin van 60 vierkante meter is onder andere te zien hoe extreme regenval zó kan worden opgevangen dat er geen overlast ontstaat. Zo is er een wadi van zeven  bij drie meter die overvloedig water vasthoudt en die na een dag weer droog moet komen te staan. Het terras in de tuin kreeg een ruime overkapping met een sedumdak. Zo’n dak verkoelt en houdt bij stortbuien water wat langer vast. Infiltratiekratten onder de beplanting zorgen ervoor dat regenwater geleidelijk wordt afgevoerd en de bodem langer vochtig blijft.

Kruidentuin voor bewoners

Uiteraard ontbreekt ook de traditionele regenton niet. Met het verzamelde water worden de planten en bomen in de tuin bevochtigd. Om de soortenrijkdom te versterken zijn onder meer vlinderstruiken geplant en ook kwamen er bakken met kruiden als basilicum, munt en bieslook, waarvan bewoners mogen oogsten.

 

Het klimaat verandert. In het Uitvoeringsplan klimaatadaptatie 2021-2026 heeft Zaanstad beschreven hoe de gemeente zich wil wapenen tegen de gevolgen van extremere weersomstandigheden. Samen met bedrijven en inwoners wil het bestuur de stad klimaatbestendiger maken.

De Levende Tuin sluit aan bij de ambities uit het Uitvoeringsplan. In de voorbeeldtuin kan iedereen ideeën opdoen om zijn of haar omgeving te vergroenen. De Levende Tuin is ook het succes van het Team Arbeidsparticipatie. Binnen het programma Garantie Groen leren en ervaren mensen met een arbeidsbeperking (van autisme tot verslavingsproblematiek) of werken in het groen iets voor hen is. Een aantal doet dit in combinatie met een MBO-opleiding Groen aan het Clusius College. Zo is het ontwerp van de tuin voortgekomen uit een schoolopdracht van een teamlid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen