Ook Noord-Holland naar oranje op Europese coronakaart

Foto: Public Domain Pictures

Alleen Friesland, Zuid-Holland en Flevoland blijven rood op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Daarmee doen negen van de twaalf provincies een stap omlaag op de kaart en verschieten vandaag van de code rood naar oranje.

Niet alleen het aantal positieve tests in Nederland daalt, maar ook het percentage. Van alle tests die in de afgelopen twee weken zijn uitgevoerd, bracht 3,8 procent een coronabesmetting aan het licht. Bij de kaart van vorige week was dit meer dan vier procent en in juli, op de top van de vierde golf, was één op de tien testen positief.

 

Het aantal positieve tests daalt het snelst in Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. Daar zijn ongeveer 20 procent minder nieuwe gevallen vastgesteld dan bij de kaart van vorige week. Noord-Brabant en Zeeland hebben naar verhouding de minste positieve tests. Op elke 100.000 inwoners daar kregen ongeveer 120 mensen te horen dat ze besmet zijn geraakt. Ook in andere delen van Europa verbetert de situatie. Zo krijgen meerdere regio’s in Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland en Denemarken een lagere waarschuwingskleur.

Verslechtering

In Midden-Europa stijgt het aantal positieve tests juist. Zo is heel Slovenië nu donkerrood, het hoogste niveau. Ook in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Oostenrijk verslechtert de situatie. Polen heeft zo weinig gegevens aan het European Centre for Disease Prevention and Control doorgegeven dat de dienst de situatie daar niet kan beoordelen. Het land is helemaal grijs, en dat is uitzonderlijk.

Wekelijkse update

Het ECDC publiceert de Europese coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vooorafgaande kalenderweken. Landen gebruiken de kaart om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen