Overwoekerde uitrenstrook gevolg van geplante bollen

Foto: Pixabay / JackieLou DL

Sommige uitrenzones in Zaanstad zijn seizoensgebonden: de gemeente plantte er bollen om in het voorjaar en de zomer te zorgen voor een kleurig lint, laat de uitgebloeide bloemen tot in september, begin oktober staan om insecten van dienst te zijn en vervolgens kunnen na het maaien honden er weer volop dollen.

Je moet het maar net weten. Steunfractielid Tyler ter Meulen van Lokaal Zaans was vast niet de enige die deze opzet gemist had en stelde er vragen over: hoe kan het dat een hondenuitrenplek vol staat met onkruid – waaronder grasaren – en dat even verderop een keurig gemaaid grasveld ligt waarop honden niet welkom zijn? Het verbodsbord voor honden heeft dan weer niets met biodiversiteit te maken, hoorde hij deze week van wethouder Gerard Slegers: dat is bedoeld om op plekken waar kinderen spelen bijtincidenten te voorkomen.

Nieuw beleid

De gemeente werkt momenteel aan nieuw maaibeleid en daarin worden ook de uitrenzones meegenomen, aldus de wethouder. Maaien en dan vooral niet maaien is een voortdurend onderwerp van klachten op sociale media, dus wellicht kan helder beleid en een goede uitleg frustraties wegnemen en duidelijk maken dat het gaat om keuzes in plaats van laksheid. Grasaren ‘zijn een ander verhaal,’ gaf de wethouder toe.

Grasaren

Hij noemde het ‘verschrikkelijk’ dat daardoor (huis)dieren gewond raken, ‘maar af en toe lukt het gewoon niet’ om ze allemaal te verwijderen. Wel wordt geprobeerd om aan iedere melding aandacht te besteden, zei Slegers. Ter Meulen was niet helemaal tevreden met diens uitleg: ‘Waarom een bloemenlint in een uitrenveld maar geen honden op een groenstrook bij een voormalige school waar nu alleen de kinderen uit de wijk eventueel nog spelen,’ sputterde hij nog na. Er wordt met ongeduld op het nieuwe maaibeleid gewacht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen