Na corona de acties in academische ziekenhuizen

Foto: Google Street View

De zorgvakbonden voorzien een onrustig najaar met stakingen bij de academische ziekenhuizen. Vandaag hebben ze een ultimatum gestuurd aan de werkgeverskoepel van de academische ziekenhuizen, de NFU. Daarin eisen ze een structurele loonsverhoging van drie procent voor alle medewerkers, goede afspraken over arbeids- en rusttijden en het aanpakken van het personeelstekort.

De afspraken die in de CAO UMC worden vastgelegd worden gemaakt voor de bijna 80.000 medewerkers van het Amsterdam UMC, Erasmus MC, LUMC, Maastricht UMC+, Radboudumc, UMCG en UMC Utrecht. De samenwerkende bonden zijn FNV Zorg & Welzijn, FBZ, CNV Zorg & Welzijn en de LAD. ‘Als de NFU voor 6 september niet ingaat op de eisen volgt er een onrustig najaar met stakingen. De maat is vol voor de harde werkers in de zorg,’ zegt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn.

Zondagsdienst

De medewerkers in de zeven academische ziekenhuizen bereiden alvast een zondagsdienst voor op een doordeweekse dag: het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Alle planbare zorg komt die dag te vervallen met uitzondering van opnames op de spoedeisende hulp, Intensive Care, oncologie, hartbewaking en de kraam- en couveuse-afdeling. Op 24 juni liepen de onderhandelingen voor een nieuwe CAO UMC vast.

Nul waardering voor corona-inzet

‘De NFU is niet bereid te investeren in betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Zij blijft bij haar standpunt dat er geen enkele financiële ruimte is voor een structurele salarisverhoging voor alle UMC-medewerkers,’ aldus de FNV. ‘De vakbonden vinden dit onacceptabel.’ Onderhandelaar arbeidsvoorwaarden bij FBZ Brigitte Sprokholt is uitgesproken: ‘Iedereen in de academische ziekenhuizen, van verpleegkundigen tot schoonmakers, artsen en laboranten hebben gedurende de coronapandemie de benen uit het lijf gelopen en krijgen hier nul procent waardering voor terug. De werkdruk is en blijft hoog en er is sprake van grote personeelstekorten.

Een salarisverhoging en concrete maatregelen om de werkdruk te verminderen zijn in de ogen van de vakbonden noodzakelijk om te voorkomen dat er nog meer medewerkers uitvallen of de sector verlaten. Het ziekteverzuim was nog nooit zo hoog en steeds meer medewerkers kiezen ervoor om elders te gaan werken. Daarnaast eisen de bonden een forse investering in het opleiden, ontwikkelen en begeleiden van UMC-medewerkers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen