Komende nachten in het teken van vallende sterren

Foto: PxHere / John Fowler

Wie de afgelopen drie weken ’s nachts voor de buis gekluisterd zat met de blik op de Olympische Spelen en dacht dat er na de afgelopen nacht niets meer te zien zou zijn: het is nu de beurt aan vallende sterren. Niet Sifan Hassan, maar de Perseïden.

Dat is een jaarlijkse meteorenzwerm. De kansen op waarnemingen van vallende sterren zijn groot: volgens deskundigen waren de omstandigheden in 1997 voor het laatst zó gunstig. Dat komt onder meer doordat de maan nauwelijks stoort. De sterrenregen begint in de nacht van zondag op maandag op gang te komen, maar in de loop van de week neemt de activiteit toe. Het hoogtepunt is in de nacht van donderdag op vrijdag. Tussen 03:00 en 04:00 uur zijn dan ongeveer 70 meteoren te zien. Die zijn met het blote oog zichtbaar als mensen op een donkere plek gaan staan en er geen wolken zijn.

De Perseïden heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus komen. Die is te zien door naar het noordoosten te kijken. In werkelijkheid zijn het stofdeeltjes en brokjes van de komeet Swift-Tuttle. Als de aarde in zijn baan rond de zon door de puinwolk van de komeet vliegt, verbranden die deeltjes in de dampkring, op 100 kilometer hoogte. Dat zien we op aarde als meteoren. De Perseïden staan erom bekend dat ze heel snel door de hemel flitsen, met meer dan 200.000 kilometer per uur.

De meteorenzwerm werd vroeger de Tranen van Laurentius genoemd, omdat de vallende sterren verschijnen rond de naamdag van Sint-Laurens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen