‘Pratende’ Kogerpolderbrug genomineerd voor innovatieprijs

Foto: Google Street View

De Kogerpolderbrug bij eiland De Woude kan ‘praten’ en is om die reden met negen andere innovaties genomineerd voor de Computable Awards 2021, in de categorie Digitale Transformaties. De brug is uniek in Nederland, want hij geeft zelf aan wanneer er onderhoud nodig is.

Het geheim van de brug zit in sensoren die tijdens de bouw van op strategische plekken in het beton zijn geplaatst. Bijvoorbeeld in de liggers bij het wegdek en in de wand van de basculekelder op de waterlijn. De sensoren meten de temperatuur, vochtigheid en het ontstaan van corrosie op het staal in het beton. De meetgegevens gaan via een draadloos netwerk naar een centraal platform. Wanneer een afwijking van de toegestane norm wordt ontdekt, verschijnt dit op een beeldscherm. Hierdoor kan de provincie tijdig ingrijpen.

Grote verbetering

Voor de provincie betekent deze innovatie een grote verbetering. Dankzij de informatie die de sensoren doorsturen, is snel duidelijk wanneer preventief onderhoud nodig is. Zo kunnen kritieke situaties of onherstelbare schades aan de betonstructuren worden voorkomen. Ingrijpende renovaties zijn niet of minder snel nodig zijn en dat betekent: veel lagere onderhoudskosten, een langere levensduur van de brug, vergrote veiligheid en er is minder hinder voor automobilisten en het vaarverkeer.

Pilot

Het toepassen van betonsensoren in een brug was een pilotproject. De provincie werkte hiervoor samen met Dura Vermeer, hoofdaannemer van het project N246 – N244 waar de Kogerpolderbrug deel van uitmaakte. De aannemer werkte al geruime tijd met T-Systems die de sensoren en het platform levert. De provincie heeft een groot aantal bruggen die gebouwd zijn in de periode tussen 1935 en 1960 en deze zijn de komende jaren aan groot onderhoud of vervanging toe. Bekeken wordt of daar ook sensoren kunnen worden toegepast.

Publieksstem

Stemmen voor de Computable Award kan nog tot en met 10 oktober. Welke van de tienĀ  technische innovaties de prijs gaat winnen wordt bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 2 november. De publieksstem telt voor 50 procent mee in de einduitslag, de professionele vakjury bepaalt de resterende helft. U kunt alle nominaties van zeer uiteenlopende aard hier vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen