Eigenaren kunnen zelf online staat fundering monitoren

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Van Galen / Wikipedi

Eigenaren van woningen waarvan de fundering gemonitord wordt krijgen de mogelijkheid om zelf online het meetrapport in te zien. Honderden eigenaren kregen daarover deze week al een brief en gaandeweg komt de hele groep aan de beurt.

Circa 10.000 Zaanse particuliere woningen hadden een fundering die op termijn hersteld moest worden en bij 2972 daarvan is dat inmiddels hersteld gebeurd. Via een groeiend netwerk van meetbouten houdt de gemeente funderingen in gebieden met oudere woningen in de gaten. Dat zijn nu in totaal 8188 panden en jaarlijks komen er bouwblokken bij. Afhankelijk van de zakkingssnelheid van een woning wordt tussen eens per twee jaar tot soms maandelijks gemeten.

Persoonlijke code

Voor eigenaren met een woning met meetbouten was het al mogelijk om de meetrapporten per e-mail op te vragen bij het Funderingsloket, maar nu is er daarvoor een systeem ontwikkeld waarbij eigenaren online 24 uur per dag bij de meetgegevens van hun eigen huis kunnen. In een aantal wijken is daarmee al gestart. In totaal kregen ruim 600 inwoners hierover een brief, met uitleg en een persoonlijke code om de meetgegevens te bekijken. Deze werkwijze wordt de komende maanden per wijk uitgerold.

Vervangende nieuwbouw

De afgelopen jaren investeert Zaanstad actief in de aanpak van funderingen en worden goede resultaten geboekt. Deze week is de proef Versterken en Verduurzamen succesvol afgerond, met twee huishoudens aan de Dorpsstraat in Assendelft. Daar is een twee-onder-één kapwoning met funderingsproblemen in zijn geheel vervangen voor energiezuinige nieuwbouw.

De nieuwbouw in de Dorpsstraat in Assendelft.

 

 

 

 

Het ging om een pilot van de gemeente in samenwerking met Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Procap, Rabobank, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en bouwbedrijf Van der Gragt. Funderingsherstel bij rijtjeswoningen vraagt extra aandacht, omdat eigenaren dan vaak afhankelijk zijn van hun buren. Daarom startte Zaanstad de proef om meerdere woningen tegelijk aan te pakken.

Meerwaarde

‘De proef waarbij we twee woningen met funderingsproblemen vervangen voor energiezuinige nieuwbouw is één van de manieren waarop we funderingsherstel nog meer willen versnellen in Zaanstad. Het is daarom een feestelijk moment dat we binnen drie maanden dit project samen met de bewoners en de partners opleveren,’ zei wethouder Songül Mutluer in Assendelft. ‘Het laat ook zien dat we als gemeente echt van meerwaarde kunnen zijn voor alle inwoners die met hun fundering aan de slag willen.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen