Rabobank stort zich op bouw tijdelijke woningen middensegment

Foto: Pixnio / CCO

Rabobank wil de komende jaren onder de naam Rabo SmartBuilds 12.000 tijdelijke woningen in het middeldure huursegment bouwen en daarmee een bijdrage leveren aan het oplossen van de krapte op de woningmarkt. De woningen kunnen meestal voor  vijftien jaar worden verhuurd.

Na deze periode kunnen gemeenten de vergunning verlengen of zijn de woningen te verplaatsen. Aan het eind van de levensduur van ten minste 50 jaar zijn de woningen circulair te recyclen. De woningen, die door het bouwen in modules snel kunnen worden opgeleverd, vallen in de vrije huursector.

Appartementen krijgen een huurprijs tussen de 753 euro en 1000 euro per maand; voor grondgebonden woningen is dat maximaal 1250 euro. Oplevering vindt plaats binnen acht tot vijftien maanden na het verlenen van de vergunning. Rabobank voert gesprekken met een tiental middelgrote tot grote gemeenten en verwacht de eerste locaties de komende maanden bekend te maken.

Sneller schakelen

Door recente en aanstaande wijzigingen in wet- en regelgeving kan de besluitvorming voor tijdelijke woningbouwprojecten sneller verlopen dan voor permanente huizen. Voor de woningen die Rabobank wil bouwen kunnen gemeenten ook grondposities met een andere bestemming dan wonen inzetten. Ook Zaanstad wil tijdelijke woningen inzetten om de actute woningnood te lijf te gaan, maar dan in het goedkope segment.

In Nederland is volgens de bank sprake van een tekort van ruim 330.000 woningen en dit tekort zal de komende tien jaar oplopen naar een miljoen. De bank is overigens ook nauw betrokken bij de bouw van 15.000 huurwoningen door dochterbedrijf BPD, vanuit het BPD Woningfonds.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen