Keus voor of tegen vaccinatie vanaf twaalf jaar aan ontvanger

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Onderwijsbond AOb staat achter het advies van de Gezondheidsraad om gezonde tieners een prik tegen corona aan te bieden. Wel is goede voorlichting aan jongeren van belang, aldus een woordvoerder. Volgens de wet mogen kinderen vanaf twaalf jaar uiteindelijk zelf bepalen of ze het vaccin willen of niet.

‘Je kunt jongeren niet opleggen om zich te laten vaccineren, het is aan henzelf om die keuze te maken,’ zegt de zegsman. ‘Maar daar moeten zij dan wel van op de hoogte zijn.’ Daarom moeten jongeren goed worden geïnformeerd over hun rechten en plichten, stelt de AOb. Die verantwoordelijkheid ligt volgens de bond niet bij scholen, maar bij de GGD’s, de overheid en de ouders.

Jongeren zelden ernstig ziek

Ook nu is nog steeds voorzichtigheid geboden met corona, zegt de woordvoerder verder, wijzend op een recente uitbraak op een school in Goes waardoor een leerkracht op de Intensive Care belandde. Als jongeren worden geprikt, wordt de kans op besmettingen in klassen kleiner en dragen ze eraan bij dat de samenleving ‘zo goed mogelijk beschermd’ zal zijn tegen het virus, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge onlangs. Gezonde jongeren worden zelf over het algemeen niet heel ziek van het virus. Ze belanden zelden in het ziekenhuis.

Wens kind doorslaggevend

Zeggenschap over vaccinaties is geregeld in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst. Daarin staat dat jongeren vanaf zestien jaar helemaal zelfstandig beslissen. Bij kinderen onder de twaalf jaar beslissen de ouders over wel of niet vaccineren. De groep daar tussenin beslist in principe samen met hun ouders. Als die niet willen dat het kind wordt gevaccineerd, terwijl het kind dat zelf wel wil, is de wens van het kind doorslaggevend.

In de wet staat dat medische verrichtingen in deze leeftijdsgroep in twee gevallen zonder toestemming van ouders of voogd uitgevoerd mogen worden. In de eerste plaats als de ingreep noodzakelijk is om ‘ernstig nadeel’ voor de patiënt te voorkomen; in de tweede plaats als een jongere ‘mde verrichting weloverwogen blijft wensen,’ terwijl de ouders het niet willen.

Wel nadelen, maar ‘ernstig’?

Over de vraag of het uitblijven van een coronavaccinatie als ‘ernstig nadeel’ moet worden gezien, valt te twisten. Wel is duidelijk dat er maatschappelijk gezien nadelen aan kleven. Zo moeten jongeren zich nu verplicht laten testen om bijvoorbeeld naar een grootschalig evenement te kunnen gaan. Ook voor vakanties in veel andere landen is een negatief testbewijs vanaf twaalf jaar vereist indien een vaccinatiebewijs ontbreekt.

Ook nu al inentingen

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft geoordeeld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig is voor jongeren vanaf twaalf jaar. Ze komen naar verwachting vanaf halverwege augustus aan de beurt, zei De Jonge eerder. Nederlandse jongeren met een medische indicatie worden nu al gevaccineerd. Dat geldt ook voor jongeren die een kwetsbare huisgenoot hebben die zelf om medische redenen niet gevaccineerd kan worden, of bij wie de vaccinatie waarschijnlijk minder werkzaam is vanwege een immuunstoornis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen