Terug bij waar we begonnen: anderhalve meter afstand en handen wassen

Foto: Pixabay / Peggy en Marco Lachmann-Anke

Vanaf vandaag ziet de wereld er in Nederland anders uit: er moet nog anderhalve meter afstand bewaard worden en handen wassen blijft noodzakelijk, maar verder kan bijna alles weer. Zo lang mensen niet te dicht bij elkaar komen, zijn er nauwelijks nog regels van kracht.

Op plekken waar afstand houden niet lukt, gelden wel nog wat beperkingen. Alle publiek toegankelijke locaties mogen weer open, kondigde het kabinet vorige week aan. Om afstand te kunnen bewaren geldt er afhankelijk van het vloeroppervlak een maximaal aantal gasten. Als het niet mogelijk is om afstand te bewaren, zijn de regels strenger.

Waakzaamheid blijft geboden

Thuis noch buiten gelden regels voor maximale groepsgroottes, er mogen weer amateursportwedstrijden gehouden worden en wie kan thuiswerken, hoeft dat nog maar de helft van de week te doen. Zingen, blazen en schreeuwen kan weer als vanouds. Evenementen waar een vergunning voor nodig is, moeten wachten tot woensdag voor ze weer van start kunnen. De versoepelingen zijn volgens het kabinet mogelijk omdat het virus minder rondgaat, maar ook al vanwege oprukkende mutaties blijft waakzaamheid geboden. Dus blijft ook het devies: laat u testen bij klachten die op corona wijzen.

Beperkingen

In het openbaar vervoer, de taxi, op stations en luchthavens blijft de mondkapjesplicht vanwege die inmiddels in ons systeem verankerde anderhalve meter nog wel van kracht. Hetzelfde geldt voor het voortgezet onderwijs. Nachtclubs mogen weer open, maar  alleen als de aanwezigen een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Overigens kunnen ook andere horecagelegenheden ervoor kiezen om alleen mensen binnen te laten met zo’n bewijs, in het geval ze de anderhalve meter willen loslaten. Dit alles binnen de reguliere openingstijden, die ook weer gelden voor de verkoop van alcohol in de winkel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen