Zeldzame albino ransuil bivakkeert rond de Coentunnel

Ook wit, maar geen albino: de sneeuwuil.
Ook wit, maar geen albino: de sneeuwuil.
Foto: Public Domain Pictures

Er leeft een zeldzame albino ransuil in de omgeving van de Coentunnel. De roofvogel werd er gespot door fotograaf en vogelaar Paul van Tol.

Een witte uil jaagt meestal ‘s nachts, om zelf geen prooi te worden voor andere roofvogels. Vanwege zijn opvallende kleur is hij een gemakkelijk hapje en wordt in het wild dan ook gemiddeld niet ouder dan een jaar of drie. En in de omgeving van de tunnel is een havik actief.

Schiphol

De gewone bruine ransuil wordt met enige regelmaat gezien rondom Schiphol en leeft voornamelijk van veldmuizen. De soort is iets kleiner en oogt slanker dan de bosuil. Opvallend zijn de lange, vaak omhoog gerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. De ransuil broedt veelal in oude nesten van eksters of kraaien. ’s Winters verzamelen ransuilen zich in groepen, soms met wel 100 bij elkaar, vlakbij gunstige voedselgebieden. De dieren worden gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar oud.

De soort dankt zijn naam aan de gelijkenis met een ranse: Middelnederlands voor ‘muts met een kap die in plooien afhangt’. Hij wordt vaak verward met zijn neef de oehoe (foto hieronder), die er veel op lijkt maar veel groter is.

Volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland daalde het aantal broedparen in de periode 1990-2007 in Nederland met meer dan vijf procent per jaar. Er broedden in 2007 nog ongeveer 5500 paren. Als voornaamste oorzaak van de achteruitgang wordt de groei van de populatie haviken aangemerkt, maar ook de vergrassing van de bosbodems – waardoor muizen lastiger te vangen zijn – en de terugloop van het aanbod aan lege kraai- en eksternesten.

Kwetsbaar

De ransuil staat nog als niet bedreigd op de internationale Rode Lijst van de IUCN. De soort is in 2004 als kwetsbaar op de Nederlandse Rode Lijst gezet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen