CDA wil snellere inzet statushouders met medische opleiding

Foto: Public Domain Pictures

Het CDA is aangeslagen op de conclusie van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken dat de zorg asielzoekers nodig heeft voor het vervullen van vacatures. Steunfractielid Nick Hendriks wil van het college weten hoeveel vacatures er op dit moment zijn in Zaanstad.

Statushouders die werken integreren sneller en beter en daarom moeten alle statushouders die in Nederland verblijven en een passend diploma hebben zo snel mogelijk aan het werk, vindt het CDA. De NOS meldde onlangs dat aan het begin van de coronapandemie 179 artsen en 23 verpleegkundigen zich aanmeldden bij de Vereniging van Buitenlands Gediplomeerd Artsen, maar dat slechts één van hen is opgeroepen. De Zaanse CDA noemt dat ‘verbijsterend’.

Zaanse situatie

Hendriks vraagt het college hoe dat daar tegenaan kijkt. Zijn er Zaanse statushouders met een passende zorgopleiding in het land van herkomst en in hoeverre leveren zij op dit moment een bijdrage aan de zorg in Zaanstad? Volgens de NOS is er een aantal struikelblokken waardoor zij in Nederland lang niet altijd aan het werk kunnen. Eén daarvan is dat zij niet in de zorgsector mogen werken met behoud van uitkering.

Waarom zo moeilijk doen?

Om in de zorgsector aan het werk te mogen moeten lange trajecten doorlopen worden. Maar volgens het CDA mag mensen die wíllen werken ‘geen strobreed in de weg gelegd worden’. Wanneer de tekorten in de zorg mede opgelost kunnen worden door statushouders met een adequate zorgopleiding in te huren, waarom wordt daar dan zo moeilijk over gedaan?

Het begeleiden van deze statushouders naar werk zou één van de topprioriteiten het college moeten zijn, aldus Hendriks in zijn schriftelijke vragen. Kunnen deze trage procedures niet eens, al dan niet landelijk aangekaart worden?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen