Opnieuw regen en onweer, maar droogte overal voorbij

Foto: Zoom.nl / Fotografiecor

Het wordt eentonig: maar opnieuw waarschuwt het KNMI voor neerslag en onweer in bijna heel het land en is Rijkwaterstaat alert om gevaarlijke situatie op de snelweg te voorkomen. Maar er is ook een goede kant aan al dat hemelwater: na jaren van droogte zijn de grondwaterstanden eindelijk weer op peil.

Sinds deze maand is de actuele ontwikkeling van droogte in Nederland gedetailleerd te volgen in het nieuwe Droogteportaal van KnowH2O, StellaSpark en het KWR Water Research Instituut. Op een interactieve kaart geven historische en actuele meetgegevens van verschillende bronnen, waaronder het KNMI, een beeld van de situatie rond droogte.

Grote regionale verschillen

De regionale verschillen komen doordat niet overal evenveel regen valt en door zaken als de lokale grondsoort, het waterbeheer en het watergebruik. Met name op hoge zandgronden was de situatie lang zorgelijk. Momenteel is er geen extreme droogte in het grondwater op regionale schaal meer zichtbaar. Wel werkt de droogte nog door in de natuur en zijn met name de veengebieden door uitdroging blijvend aangetast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen