Nieuwe subsidies voor cultuursector

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De Zaanse cultuursector kan vanaf vandaag een beroep doen op twee nieuwe subsidieregelingen. Die zijn bedoeld voor de kleinere instellingen en amateurverenigingen en daarnaast kan de sector steun aanvragen om nieuwe concepten te ontwikkelen die passen bij de anderhalvemetersamenleving.

‘Wij zetten ons in voor het behoud van de Zaanse cultuursector. Kleinere instellingen en amateurverenigingen zijn zeer waardevol vanwege hun verbindende rol in de gemeenschap. Daarnaast willen we culturele ondernemers en makers helpen bij het opnieuw opstarten van activiteiten zodra de regering groen licht geeft. Corona heeft onze samenleving veranderd. Cultuurmakers moeten nieuwe concepten en verdienmodellen ontwikkelen die geschikt zijn voor het ‘nieuwe normaal’. Het is in het in het belang van de stad dat het culturele leven – zodra dat kan – weer snel op gang komt en toegankelijk blijft voor iedereen,’ aldus wethouder Annette Baerveldt in de aankondiging.

Investeren in de toekomst

De stimuleringsregeling is bedoeld om te investeren in de toekomst van de sector en om cultuurmakers de kans te geven te experimenteren met nieuwe ideeën die passen in deze tijd. Zo kunnen mogelijk ook nieuwe doelgroepen worden bereikt en nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand komen, bijvoorbeeld met maatschappelijke partners.

Aanvragen tot 1 december

Beide subsidieregelingen lopen van 18 mei tot 1 december. Kleinere instellingen en amateurgezelschappen kunnen bij aantoonbare coronaschade maximaal 4000 euro aanvragen. Voor vernieuwende cultuurprojecten en activiteiten is maximaal 20.000 euro per activiteit of initiatief beschikbaar. Naast deze regelingen gaat er noodsteun naar vijf instellingen die in zwaar weer zitten: het Zaans Museum, het Zaantheater, De Fabriek, De Groote Weiver en de Stichting Monet in Zaandam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen