‘Groningse toestanden’ niet ondenkbaar bij spoorbrug over de Zaan

Foto: Google / Menno van Beelen

De verenigingen Hart voor Hoorn en Hart voor Stad roepen lokale overheden op om actie te ondernemen ter voorkoming van een aanvaring met de spoorbrug over de Zaan, de ‘aorta’ van West-Friesland. Het recente ongeval in de stad Groningen heeft de twee organisaties aangespoord de kwestie opnieuw aan te kaarten.

De Groningse brug komen zal gedurende een aantal jaren uit de roulatie zijn en het idee dat dit ook in Zaanstad zou kunnen gebeuren is de verenigingen een gruwel. ‘Al geruime tijd geleden hebben wij gewaarschuwd voor het risico van een aanvaring van de spoorbrug over de Zaan. Bijna elk jaar wordt ergens een brug/stuw aangevaren en de kans is groot dat ook deze brug binnenkort aan de beurt is,’ schrijven ze. Over de brug passeren dagelijks 80 treinen, die in normale tijden rond 30.000 passagiers vervoeren.

Verantwoordelijkheid afgeschoven

Als de lokale niets doen zijn zij ervoor verantwoordelijk wanneer West-Friesland en andere delen van Noord-Holland voor lange tijd op slot gaan, zo waarschuwen de ondertekenaars Wim Mul, Will Evers van Hart voor Hoorn en Joop Vogelaar van Hart voor Stad. ‘Verwijzen naar de centrale overheid, zoals de gemeenten Purmerend, Beemster, Hoorn en Koggenland hebben gedaan is het verschuiven van verantwoordelijkheid die wel degelijk bij deze gemeenten ligt.’

Alternatieven

Primair zijn het de gemeenten die samen met de provincie de verantwoordelijkheid dragen voor de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van de inwoners in deze omgeving, aldus de twee organisaties. Die hebben twee opties aangedragen om een rampscenario te voorkomen: de spoorbrug vervangen door een spoortunnel of het met spoed doortrekken van de metrolijn naar NS-station Kogerveld en verder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen